Washington Post: Batı, Doğu Asya'nın Bu Kadar Öfkeli Olmasını Beklemiyordu
Son zamanlarda Doğu Asya ülkelerinin Gazze halkıyla gösterdiği geniş çaplı dayanışma ve dünyanın ikiyüzlülüğüne duydukları öfke, Batılı yetkilileri hazırlıksız yakaladı ve muhtemelen bu durumla başa çıkmaya hazır değiller.
Welayet News - Washington Post gazetesi, Doğu Asya ülkelerinin Gazze halkıyla olan yaygın dayanışması hakkında "Ishaan Tharoor" tarafından kaleme alınan bir analiz yazısında şunları yazdı: "Endonezya'nın yeni seçilen cumhurbaşkanı birkaç gün önce önemli bir bölgesel güvenlik forumunda sahneye çıktığında, Malakka Boğazı'nın durumu onun için pek de önemli değildi. Prabowo Subianto, (Endonezya Savunma Bakanı ve yeni seçilen Cumhurbaşkanı) konuşmasının ilk 15 dakikasını neredeyse tamamen Gazze savaşına ayırdı ve İsrail'in Hamas'a karşı operasyonları sırasında Filistinlilere karşı yaşanan üzücü olaylar ve trajediler nedeniyle üzüntüsünü dile getirdi."
Endonezya'nın yeni seçilen cumhurbaşkanı, Singapur'da düzenlenen "Şangri-La Diyaloğu" zirvesine katılanlara yaptığı konuşmada, Gazze'de yaşanan insani felaket nedeniyle sorumluların araştırılması ve hesap vermelerini talep etti ve dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi olarak ülkesinin Batı Asya'da barışın korunmasına yardımcı olmaya hazır olduğunu vurguladı.
Washington Post'a göre, Subianto, Singapur'daki yıllık zirvede krizi Gazze Şeridi'ne dikkat çeken tek yetkili değildi, ancak İsrail rejiminin bu bölgeye karşı savaşı zirveyi etki altında bıraktı. Bu zirvede bir araya gelen dünya liderleri, diplomatlar ve analistler, bu savaşın endişe verici seyrinin Asya'daki diğer jeopolitik endişeleri gölgelediğini vurguladılar.
Malezya Savunma Bakanı Muhammed Halid Nurdin, İsrail rejimi tarafından Gazze'de gerçekleştirilen soykırımı kınayarak, zirveyi düzenleyenler arasında yer alan İngiliz düşünce kuruluşu Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nden gelecek yılki zirveye bir Filistinli temsilci davet etmesini istedi.
Washington Post, Filistin davasının Endonezya ve Malezya gibi Güneydoğu Asya ülkelerinde çok önemli bir konu olduğunu belirterek, bu ülkelerin ayrıca Batı bloğu dışındaki birçok ülkenin arasında yer aldığını ve İsrail rejiminin Gazze Şeridi'ndeki suçlarından, 36.000'den fazla Filistinlinin ölümü ve Gazze Şeridi'nin birçok bölgesinin yıkımıyla sonuçlanan bu suçlardan tiksinmiş durumda olduklarını vurguladı.
"Ishaan Tharoor", öfke için ilk nedenin Filistinli sivillerin çektiği acılara tanık olmak, ikinci nedenin ise İsrail rejiminin bu kanlı ve zalim operasyonunda Batılı hükümetlerin, özellikle de ABD'nin suç ortaklığına tanık olmak olduğunu belirtti.
Washington Post analisti, Asya ülkelerinin Batı'nın Gazze savaşına ilişkin ikiyüzlülüğünden ve farklı cephelerde farklı söylemlerde bulunduklarını görmelerinden dolayı öfkeli olduğunu yazıyor.
Singapur'da bulunan Çinli yetkililer de derhal Amerika'nın İsrail rejiminin suçlarına karşı müsamahasını dile getirdiler.
Yeni yorum ekle