New York Times: İsrail istihbaratı beklenmedik bir şekilde savunma durumuna geçti
New York Times, yayınladığı son makalesinde kendisi de karmaşık istihbarat operasyonlarına sahip Siyonist rejimin beklenmedik bir şekilde endişeli bir savunmaya durumuna geçtiğini yazdı
Welayet News - Steven Lee Myers ve Shira Frankel’in oertaklaşa kaleme aldığı New York Times'ta yayınlanan "Küresel söz savaşında, Rusya, Çin ve İran Hamas'ı destekliyor" başlıklı makalede üç ülkenin Filistin meselesine ilişkin politikası ve Hamas'a verdiği destek ele alındı.
Bu analistler makalelerinde Siyonist rejim ile Hamas arasındaki savaşın hızla küresel bir online savaşa dönüşeceği öngörüsünde bulunarak şunları yazdı: İran, Rusya ve daha az bir ölçüde Çin, Hamas'ı desteklemek ve İsrail'i etkisiz hale getirmek için devlet medyasının yanı sıra dünyanın önde gelen sosyal medya platformlarını kullanıyor, aynı zamanda İsrail'in ana müttefiki ABD'yi kınıyor.
Bu makalede ayrıca şunlar kaleme alınmıştır: Tel Aviv merkezli bir sosyal medya istihbarat şirketi olan Syabra'nın başkan yardımcısı Rafi Mendelsohn; "Bu paylaşımlar dünya çapında milyonlarca insan tarafından görülüyor ve devam eden savaşı neredeyse dünyadaki savaşlardaki diğer taktikler kadar etkiliyor."
New York Times söz konusu makalede şunları ele aldı: ‘Heyecan duygusunun artırıldığı ve politik yönelimli derin duygusal içerikler, Gazze sınırlarının ötesinde öfkeyi ve hatta şiddeti kışkırttı ve bu daha geniş bir savaş korkusunu ateşledi.’ Londra merkezli Stratejik Diyalog Enstitüsü'nün Afrika, Orta Doğu ve Asya İcra Direktörü Mustafa Ayad ise şunları söyledi: "Sanki herkes bu hikayenin içinde."
Bu iki analist makalelerinde ayrıca şunu iddia etti: Amerikalı yetkililer ve diğer uzmanlar, bunun koordineli bir kampanya gibi görünmediğini ancak aralarındaki işbirliği olasılığının göz ardı edilemeyeceğini söylüyor. Her ne kadar İran, Rusya ve Çin'in İsrail'e karşı Hamas'ı desteklemek için farklı nedenleri olsa da, savaşın başlangıcından bu yana aynı temaları takip ettiler. Bunlar Hamas'a yalnızca psikolojik ve manevi destek sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda birbirlerini güçlendiren ve yansıtan açık ve gizli bilgilendirme kampanyaları da yürütüyorlar, böylece farklı platformlarda ve dillerde küresel erişim ve kapsama alanlarını genişletiyorlar.
New York Times makalesinde ayrıca şu ifadeler yer aldı: Syabra'nın araştırması, Hamas'ın operasyonların ilk saatlerinden itibaren İslam Devleti gibi davranan gruplardan ilham alan geniş ve karmaşık bir medya stratejisi kullandığını gösteriyor.
Lee Myers ve Frankel, yetkililerin ve uzmanların şaşkınlığına değinerek şunları yazdı: Hamas’ın silahlı güçlerinin taşıdığı kameralar tarafından gerçek zamanlı olarak kaydedilen şiddete ilişkin grafik görüntüler, bu kampanyaların etkisini artırıyor. Syabra’nın araştırmları gösteriyor ki; "Bu savaşın başlamasının ardından sadece bir gün içinde Facebook, Instagram, TikTok ve X'teki neredeyse her dört hesaptan biri bu savaşla ilgili içerik paylaştı. El-Ehli Hastanesi’nin (el-Mamedani) bombalanmasından sonraki ilk 24 saat içinde X'teki her üç hesaptan biri bu olayla ilgili içerik yayınlıyordu.
Bu makalenin başka bir bölümünde de şu ifadeler yer aldı: Bu makalenin başka bir bölümünde de şöyle deniyor: Kendisi de karmaşık istihbarat operasyonlar yapan İsrail, beklenmedik bir şekilde savunma durumuna geçti. Eski bir New York Times araştırmacısı ve istihbarat tehditleri danışmanlık şirketi Memetica'nın CEO'su Ben Dicker, şunları söyledi: "Bu rejimin ordusu gibi İsrail sosyal medyası da şaşkına döndü. Birkaç gün sonra ancak tepki verdiler ve bu tepkiler kaotikti."
Yeni yorum ekle