ABD: Ukrayna’ya Misket Bombası Göndermek Ahlak Dışı Değil!

Pt, 17/07/2023 - 17:24

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Washington'un Ukrayna'ya misket bombası gönderme kararını "ahlaki" olarak nitelendirerek, Kiev'in NATO üyesi olmak için daha fazla demokratik reforma ihtiyacı olduğuna dikkat çekti.

Welayet News  - Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı, ahlaki olmanın Misket Bombaları Anlaşmasına üye olmakla hiçbir ilgisi olmadığını söyledi ve Washington ve Ukrayna'nın bu anlaşmayı hiçbir zaman imzalamadığını söyledi.

NATO’ya üye devletlerinin çoğu, siviller için oluşturdukları yüksek risk nedeniyle misket bombalarının kullanımını, üretimini, satışını veya stoklanmasını yasaklayan uluslararası bir anlaşma olan Misket Bombaları Anlaşmasını imzaladı. Ancak Washington bu sözleşmeye katılmadı. Ukrayna ve Rusya da bu anlaşmaya katılmadı.

Sullivan, sözlerine şöyle devam etti: ‘Amerika'nın ahlakı, komşusu tarafından "acımasız ve vahşi bir saldırıya" maruz kalan bir ülkeye verdiği destekte aranmalıdır. Ukraynalılara vatanlarını savunmaları için silah verirseniz, ahlakı çiğnediğiniz söylenemez.’

Washington geçtiğimiz günlerde Rusya'ya karşı kullanılmak üzere Ukrayna'ya misket bombası göndereceğini açıkladı. ABD buna gerekçe olarak Ukrayna ordusunun Rus savunma mevzilerine yönelik karşı saldırıda bulunma konusundaki cephane eksikliğini gösterdi.

Misket bombaları, uçaklardan veya toplardan fırlatılan yüzlerce küçük el bombası benzeri bombadan oluşur. Fırlatıldıktan ve hedeften belli bir mesafeye ulaştıktan sonra bu bombaların dış kabukları ayrılarak yüzlerce küçük bomba birkaç futbol sahası büyüklüğünde bir alana yayılır.

Bu mühimmatlar hata yapma ihtimalleri yüksek olduğu için tehlikeli silahlardır. Bu bombalar bir uçaktan atılırsa, pratik olarak serbest düşüştedirler. Bu durumda bu mühimmatın hedefini ıskalaması ve sivil bölgeleri vurması için hafif bir rüzgârın esmesi yeterlidir. Yine, bu bombalar savaş alanlarında atıl bir biçimde kalabilir ve savaşın bitiminden onlarca yıl sonra bile sivillerin hayatını tehdit edebilir.’

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı aynı zamanda şu ifadelerde bulundu: ‘NATO'ya katılmak için Ukrayna'nın daha fazla demokratik reform yapması gerekiyor. NATO'nun her üyesi ve NATO üyesi olmak isteyen her ülke bazı demokratik reform standartlarını karşılamalıdır.’

Uzun süredir NATO üyesi olmak isteyen Ukrayna, Rusya'nın saldırısı ve bu ülkenin güney ve doğusunun bazı kısımlarını kendi topraklarına katmasıyla Eylül 2022'de resmi olarak bu ittifaka katılmayı talep etti.

 

Ancak Batı, Ukrayna'nın NATO üyeliğiyle birlikte Batı ile Rusya arasındaki gerilimin artacağından endişe ediyor. Çünkü Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı temelde bu ülkenin NATO üyeliğinin ciddiyeti ile başladı ve Moskova defalarca bunun kırmızıçizgilerinden biri olduğunu açıkladı. Aynı zamanda, NATO ülkeleri birbirlerini savunmakla yükümlüdür ve Ukrayna, Rusya ile savaş durumunda NATO'ya katılırsa, NATO fiilen Ukrayna'yı savunmak için kuvvetlerini göndermek zorunda kalacaktır.

Moskova defalarca şu açıklamalarda bulundu: ‘Savaşın sona ermesi ancak Ukrayna'nın NATO üyeliğinden vazgeçmesi ve Rusya'nın şimdiye kadar işgal ettiği topraklar üzerindeki egemenliğini tanıması ile mümkün olacaktır.’

ABD hükümetinin Ukrayna'ya misket bombası gönderme kararı, bu ülke Kongresi'nin Demokrat milletvekilleri tarafından şiddetle eleştirildi. Ancak ABD Başkanı Joe Biden, Kiev'in kendisini Rus askerlerine karşı savunmak için bu mühimmatlara ihtiyacı olduğunu iddia ediyor.



Yeni yorum ekle