İmam Hadi(a.s)'ın Hayatı
İmam Hadi'nin (a.s) doğum günü münasebeti belki de o asil İmam'ın hayatını gözden geçirmek için en iyi bahanedir, İmamlarımızın her türlü tehdit ve hakaret karşısında nasıl onurlu yaşamayı seçtiklerini, düşmanlarını ve kötü niyetli kişileri nasıl küçük düşürdüklerini unutmayalım diye bu münasebetleri gözardı etmemek lazım.
Welayet News - İmam Hadi(a.s)'ın Hayatı
İmam Hadi (a.s) 41 yıllık hayatı İslam yönetiminin iniş çıkışlarıyla dolu bir dönemle birlikteydi; 8 yaşında imamet mertebesine ulaşan Imam Hadi, mubarek hayatı boyunca zâlim Beni Abbas halifeleri tarafından kuşatılmış, her türlü iftira ve hakaretlere maruz kalmıştı.
İmam Hadi'nin (a.s) doğum günü münasebeti belki de o asil İmam'ın hayatını gözden geçirmek için en iyi bahanedir, İmamlarımızın her türlü tehdit ve hakaret karşısında nasıl onurlu yaşamayı seçtiklerini, düşmanlarını ve kötü niyetli kişileri nasıl küçük düşürdüklerini unutmayalım diye bu münasebetleri gözardı etmemek lazım.
Zilhicce'nin 15'i, İmam Hadi'nin (a.s) viladet yıldönümüdür. Mükemmel bir dini yaşam modelini yeniden keşfetmek için en iyi fırsat.
İmam Hadi'nin (a.s) hayatı hakkında daha çok şey öğrenmek için, onun aile hayatı hakkında genel bir bilgi sahibi olmakta fayda var. Bu İmam hangi yılda doğmuştu ve onun İmamlık dönemi, hangi devletin hilafet dönemi ile beraberdi?
Hadi, Naqi, Üçüncü Ebul Hasan gibi çeşitli isim ve unvanlarla tanınan İmam Ali en-Naqi -sallallahu aleyhi ve sellem- güvenilir ve belgeli bir rivayete göre H. 212 yılında Zilhicce ayının 15'inde Medine şehrinde dünyaya gelmiş ve İmam Cevad (a.s) ile Suzan'ın oğludur.
İmam Cevad (a.s) çok erken şehid edildiğinden dolayı , İmam Hadi (aleyhisselâm) yüce İmamlık mertebesine yükseldiğinde neredeyse sekiz yaşındaydı ve Imamet süresi de 33 yıl kadardı.
İmam Hadi'nin (a.s) imamlık dönemine, Abbasi hükümetinin pek çok zorluğu ve düşmanlığı eşlik etti. Gerçi o dönemde Abbasi hükümeti çok karışık ve kaotikti ve o dönemin halifeleri birbiri ardına göreve geldiler ve diğer entrika ve düşmanlıklar nedeniyle hızla görevden alındılar.
İmam Hadi(a.s), diğer İmamlar gibi halka önderlik etmek için hiçbir fırsatı kaçırmamış, hükümetin sürekli eziyet ve denetimine rağmen toplumu en iyi şekilde yönetme sorumluluğunu yerine getirmiştir.
Elbette, Abbasi halifelerinin, iç hükümet sorunlarından muztarip olmasına rağmen, İmamet makamına müsamaha göstermediklerini ve İmam Hadi'yi sıkı bir şekilde kontrol ettiklerini belirtmek gerekir.
İmam Hadi(a.s) ile ilgili akla gelen sorulardan biri de, hayatı zorluklarla ve devletin eziyetleri ile dolu olduğu halde hakaretler karşısında nasıl davrandığıdır?
Saldırgan kişiyle başa çıkmada denge, bugünlerde çokça teşvik edilmesi gereken şeylerden biri. Hakaret edene karşı bazen sabırlı ve sessiz olmamız gerektiği doğrudur ama iş namus ve din olunca susmak ve sabretmek caiz değildir.
Bu davranışın açık bir örneği ve modeli İmam Hadi'nin (a.s) hayatıdır.
Abbas-i sarayı ve devlet adamlarının Mütevekkil'e uydukları ve İmam Hadi'yi (a.s) çeşitli şekillerde eziyet ettikleri rivayet edilir. Bu kişiler arasında Ahmed bin Khasib, Abbasi bakanıydı. Dar görüşlü ve baskıcı biri olarak sürekli olarak İmam Hadi'yi (a.s) eziyet etmeye çalıştı. Bunun bir örneği, İmam'ı evinden çıkartıp o evi Abbasi bakanına teslim etmesi konusunda haksız yere ısrar etmesiydi. İmam Hadi (a.s) haksız talebine karşı tehdit mesajı gönderdi ve şöyle yazdı: "
Yakında seni aciz bırakacağım ve Allah'ın huzurunda sana hiçbir şey kalmayacak bir konuma getireceğim." Aynı bakanın ani ve şiddetli bir şekilde ölümü birkaç gün sürmedi ve Allah onu helak etti.
Ebu Haşim Caferi, İmam Rıza (a.s) ve İmam Hadi (a.s)'nin önde gelen öğrencilerinden ve sahabelerinden biriydi. Bir gün İmam Hadi (a.s.) onu gördü ve ona sertçe şöyle dedi: "Seni neden Abdul Rahman bin Yakup ile görüyorum?" Ebu Haşim, "Abdurrahman benim amcamdır" dedi. İmam şöyle dedi: "Abdurrahman, Allah hakkında yalan söylüyor ve Allah'ın saf zatını bir beden suretinde tasvip ediyor." Ya onunla otur ve bizi bırak, ya da bizimle kal ve onu bırak!"
Ebû Haşim dedi ki: "İstediğini söyleyebilir. Onun söylediklerine inanmadıktan sonra bana ne zararı olabilirki? İmam şöyle cevap verdi: "Ona bir azabın ineceğinden ve bu azabın seni de örteceğinden korkmuyor musun?"
İmam Hadi'nin (a.s) İbadeti
İmam Hadi (a.s) Rabbine yönelir ve geceyi tevazu ile rüku ve secde ederek geçirirdi ve nurlu alnı ile yer arasında çakıl ve topraktan başka bir engel olmazdı.
İmam Hadi'ye nispet edilen ve devamlı okuduğu önemli dualardan biri de şudur: «الهی مسیء قد ورد و فقیر قد قصد، لاتخیب مسعاه و ارحمه و اغفرله خطاه»
"Allah'ım! Senin dergahına günahkar ve yoksul bir kul gelmiş , Onun çabalarını boşa çıkarma ve onu Rahmetine mazhar eyle ve hatalarını affet."
İmam Hadi'nin (a.s) masum İmam olarak bu duayı tüm kalbi ve inancıyla okuduğunu ve etkilerinden ve nimetlerinden yararlandığını unutmayalım . Allah'a ibadet etmenin bu şeklinin hayatımızda büyük etkileri olabilir, bu da dualarımızı tamamlar, iş ve günlük yaşamla meşgul olduğumuz her zaman yaratıcımızın ve izleyicimizin farkında oluruz.
Welayet News
Yeni yorum ekle