İsveç'te Kuran-ı Kerim'e hakaret'e karşı İslam dünyasının ortak tutumu
İsveç'te Kur'an-ı Kerim'e yönelik tekrarlanan hakaret, İslam ülkelerindeki hükümetler, halk, analistler ve yetkililer tarafından geniş bir tepkiyle karşılandı.
Welayet News - 28 Haziran Çarşamba akşam saatlerinde bir İsveç vatandaşının Kur'an-ı Kerim'e saygısızlık eylemi, Müslümanlar ve İslam ülkeleri tarafından yaygın kınamalara yol açtı.
Selvan Momika'nın bu çirkin eylemi İsveç hükümetinin desteğiyle yapıldı.İsveç Temyiz Mahkemesi bu iğrenç suça yeşil ışık yaktı. İsveç polisi iki hafta önce Stockholm'de Kur'an-ı Kerim'in yakılacağı iki gösteri yapılacağını ve polisin bu gösterilere izin verilmesine karşı olduğunu söyledi.Ancak söz konusu mahkeme, polisin bu talebini reddetti.
İsveç'te yaşayan araştırmacı gazeteci Valid al-Magdadi, Rusya Elyevmm kanalında yayınlanan "En iyi söylem" programında şunları söyledi:
"Selvan Momika, Kuzey Irak'taki Nineva eyaletinden ve liberal, ateist ve aşırılık yanlısı; Süryani Demokratik Partisi'nin kurucusu ve Ninova vilayetini IŞİD işgalinden kurtarmak için kurulan "Saqur al-Seryan" adlı silahlı grubun komutanıydı." Ona göre Selvan Momika, 2017 yılında savaş cinayeti suçlamasıyla tutuklanmış, ardından Batılı ülkelerin müdahalesiyle serbest bırakılarak İsveç'e gitmiş ve şimdi de bu ülkenin aşırı partilerinden birine katılmış durumda.
Kur'an-ı Kerim'e hakaret eylemi, İsveçli Müslümanların ve tüm dünyadaki Müslümanların dini haklarını ihlal etmenin açık bir örneğidir ve bu, sıradan insanlardan yetkililere kadar Müslümanların tek bir tavır sergilemelerine neden olmuştur. Yüzlerce Irak vatandaşı, Bağdat'taki İsveç büyükelçiliği önünde protesto mitingi düzenleyerek İsveç büyükelçisinin sınır dışı edilmesini talep etti.
Bazı İslami hükümetler de Kur'an-ı Kerim'e yapılan hakarete tepki gösterdi.
BAE Dışişleri Bakanlığı, İsveç büyükelçisini çağırırken, İsveç hükümetinin aşırılık yanlısı unsurlara izin vermesinin ve Kuran-ı Kerim'in yakılmasının toplumsal değerlere saygısızlık olduğunu vurguladı.
İslam İşbirliği Teşkilatı sekreteri, İsveç'te Kur'an-ı Kerim'e hakaretlerin soruşturulması amacıyla Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde önümüzdeki hafta bu örgütün olağanüstü toplantısının yapılacağını duyurdu.
İİT Sekreterliği, bu toplantının bu örgütün dönem başkanı olarak Suudi Arabistan'ın daveti üzerine gerçekleştirileceğinin de altını çizdi.
Ayrıca Arap Parlamentosu yaptığı açıklamada, İsveç'te bir aşırılık yanlısı tarafından Kur'an-ı Kerim'e yapılan saygısızlığı kınadı ve uluslararası toplumdan İslam'a ve Müslümanlara karşı bu tür iğrenç ve kabul edilemez eylemleri önlemek için müdahale etme ve hızla harekete geçme sorumluluğunu üstlenmesini istedi.
Bu habere göre Pakistan Dışişleri Bakanlığı halkla ilişkiler birimi bir açıklama yaparak şunları duyurdu:
Bu ülke, Kurban Bayramı ile aynı zamanda İsveç'te bir caminin önünde Kur'an-ı Kerim'in yakılması şeklindeki iğrenç eylemi şiddetle kınıyor.
Fas Dışişleri Bakanlığı ayrıca, bu alçak eylemi protesto amacıyla İsveç'in Rabat Büyükelçiliği maslahatgüzarının çağrıldığını ve bu ülkenin protestosunun kendisine iletildiğini duyurdu.
Rus Duması, İsveç'te Kur'an-ı Kerim'e yapılan saygısızlığa gösterdiği tepkide, İslami kutsallıklara yönelik bu tür aşağılayıcı eylemi kınadı.
Irak şii Müslümanlarının dini mercii, BM Genel Sekreteri Anthony Guterres'e İsveç'te Kur'an-ı Kerim'e yapılan saygısızlığı aşağılayıcı olarak nitelendiren bir mesaj gönderdi ve şu ifadelere yer verdi:
“İfade özgürlüğüne saygı, dünyadaki iki milyardan fazla Müslümanın kutsallığına yönelik açık bir saldırı olan bu utanç verici davranışı haklı gösteremez.”
Uluslararası ilişkiler araştırmacısı ve Arap dünyasının politik ekonomisinin analisti "Ebu Bekir al-Dib" de İsveç'e karşı yaptırımların cezai aracının kullanılması çağrısında bulundu ve şunları söyledi:
"Kuran-ı Kerim yakma suçundan sonra Arap ve İslam ülkelerinin İsveç'e karşı ekonomik yaptırım silahını devreye sokması Stockholm'e yaklaşık 20 milyar dolara mal olacak."
Yeni yorum ekle