ABD: Suriye’de ayrı bir Kürt devleti kurulmasını desteklemiyoruz
Esad'ın Arap ülkeleriyle normalleşmesi sürerken, ABD Dışişleri Sözcü Yardımcısı Patel'e "Kürtlerin Şam'la ilişki kurmasını destekleyip desteklemedikleri" soruldu. Patel, ayrı bir Kürt devleti istemediklerini ama siyasi çözüm bulunması gerektiğini söyledi.
Welayet News - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Washington'ın Suriye'nin kuzeydoğusunda ayrı bir devlet kurulmasını desteklemediğini söyledi. Patel, ABD'nin Suriyeli Kürtler ile Şam yönetimi arasında resmi ilişki kurulmasını destekleyip desteklemediği sorusuna yanıtında, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin Suriye'de siyasi çözüm öngören 2254 sayılı kararını işaret etti.
Günlük basın toplantısında konuşan Patel'e, "Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad bölgesel arenaya dönüyor ve bölgedeki ülkelerle ilişkilerini normalleştirmede ilerleme kaydediyor. ABD, Suriye'de kendisinin desteklediği Kürt yönetiminin Şam'la resmi ilişki kurması fikrini ve yarı-özerk bölgelerinin geleceğini, Beşar Esad'la görüşerek güvence altına almasını destekliyor mu? Kürtlere, Şam'a dönmeleri için yeşil ışık yaktınız mı?" sorusu yöneltildi.
Patel soruya, "Biz Suriye'nin kuzeydoğusunda ayrı bir devlet kurulmasını desteklemiyoruz. Suriye'de ve daha genel olarak bölgede kalıcı istikrarın sadece, Suriye halkının iradesini temsil eden bir süreçle sağlanabileceğine inanıyoruz. BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararında çerçevesi çizilen şey de bu" yanıtını verdi.
'ESAD'LA GÖRÜŞME KONUSUNDAKİ TUTUMUMUZ BELLİ'
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı'nın, Esad yönetimiyle normalleşmeyi desteklemediklerini vurgulaması da dikkat çekti. Patel, soruya yanıtının devamında şu ifadeleri kullandı: "Dışişleri Bakanı ve bu binadaki diğer yetkililer, bizim pozisyonumuzu açıkça ettiler; 2254 sayılı kararla tutarlı biçimde, sahici bir ilerleme sağlanmadıkça Esad rejimiyle ilişkilerin normalleşmesini desteklemiyoruz."
Amerikan yönetimi, hem Ankara'nın Şam'la yürüttüğü normalleşme görüşmeleri konusunda, hem de Arap dünyasındaki müttefiklerinin attığı adımlar hakkında, "Suriye'de siyasi çözüm bulunmadan Esad'la normalleşmeyi kabul etmiyoruz" açıklaması yapmıştı.
2254 SAYILI KARAR NEYİ ÖNGÖRÜYOR?
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Patel'in işaret ettiği BM Güvenlik Konseyi kararı, Suriye'deki iç savaşta en yoğun çatışmaların yaşandığı 2015'te alınmıştı. BM Güvenlik Konseyi'nin 8 Aralık 2015'te oy birliğiyle kabul ettiği kararda, Suriye'de acil ateşkes sağlanması ve siyasi çözüm için müzakereler başlatılması çağrısı yer alıyordu. Müzakere sürecine IŞİD ve El Nusra Cephesi haricindeki tüm silahlı grupların da katılması, altı ay içinde "güvenilir, kapsayıcı ve mezhebe dayalı olmayan bir yönetim" oluşturulması, 18 ay içinde BM gözetiminde "özgür ve adil seçimler" yapılması gibi maddeler bulunuyordu.
Yeni yorum ekle