The Economist: Batı Şeria'da Yeni Silahlı Gruplar Ortaya Çıktı
İngiltere'de yayımlanan haftalık The Economist dergisi, bu haftaki sayısında Batı Şeria'da Siyonist İsrail’in zorlukla durdurabileceği yeni silahlı grupların ortaya çıktığını yazdı.
Welayet News - İngiltere'de yayımlanan haftalık The Economist dergisi, bu haftaki sayısında Batı Şeria'da Siyonist İsrail’in zorlukla durdurabileceği yeni silahlı grupların ortaya çıktığını yazdı.
Filistin’in durumuyla ilgili bir yazı kaleme alan The Economist, 7 Mart'ta Nablus'un güneyindeki Hawara köyüne yüzlerce Siyonist yerleşimcinin toplu saldırısına ilişkin, şu ifadeleri kullandı:
“7 bin Filistinlinin yaşadığı bir köye daha önce benzeri görülmemiş toplu saldırılar düzenlendi.Siyonist yerleşimciler iki kişinin ölümünden sonra Filistinli köye girerek insanların evlerini ve araçlarını dört saat boyunca yıkıp yakmaya başladılar ve bir Filistinliyi de katlettiler.”
The Economist, yerleşimcilerin baskını sırasında İsrail polisinin seyirci kalığını yazdı.Dergiye konuşan bir Filistinli, İsrail polisinin yangını söndürmeye gelen insanlara göz yaşartıcı gaz sıktığını anlattı.
Öte yandan işgalci güçler, Batı Şeria'daki Nablus'un güneyinde bulunan Hawara mülteci kampının giriş çıkışlarını üst üste altı gündür kapalı tutuyor. Ayrıca kampın çevresine kontrol noktaları kurdular ve kamptaki yüksek binaların tepelerine gözlem noktaları yerleştirdiler. Siyonistler, kampın ana caddesindeki dükkanların yeniden açılmasını da engelledi.
The Economist, iki yerleşimcinin ölümüne yol açan eylemin failinin henüz belirlenmediğini ve yakın zamanda Nablus'ta faaliyet gösteren Arinu'l Usud (Aslanlar Yuvası) direniş grubunun bir üyesi olabileceğini yazdı.
Buna göre Aslanlar Yuvası, Ekim 2022'de bir Siyonist askerin ölümüne yol açan eylemi ve bir dizi operasyonun sorumluluğunu üstlendi. Filistinliler arasında bu gruba destekler artıyor ve söz konusu grubun şehitlerinin posterleri Nablus pazarında her yerinde bulunuyor ve Batı Şeria'daki dükkanlarda (şehit) İbrahim el-Nablisi’nin resimleri satılıyor.
Yeni kurulan grup, diğer Filistinli grupların hiçbirine bağlı değil. Bu grup Filistin Özerk Teşkilatı’nın politikalarının eleştirildiği dönemde ve Siyonistlerin Filistinlilere yönelik ölümcül saldırılarının arttığı süreçte ortaya çıkmıştır.
"Şüheda el-Aksa" taburlarının Fetih Hareketi’nin askeri kolu eski komutanlarından Mazen Danbaka, “Bu grubun asıl amacı işgale karşı direnmektir. Onlar Fetih Hareketi’ni ve hatta direniş grubu Hamas’ı dinlemiyor.” dedi.
The Economist’e konuşan Mazen Danbak, "Filistin Özerk Teşkilatı Aslanlar Yuvası’na karşı herhangi bir operasyon başlatması pek olası değil. Onlar Filistin toplumu ve halkının sesi ve kimse akıntıya karşı yüzemez." değerlendirmesinde bulundu.
The Economist şöyle devam etti:
"Bu grubun doğası ve yapısı nedeniyle, İsrailliler ve Filistinlilerin onlara karşı çıkması oldukça zor, müzakere edecek bir komutan ve lider yok."
Filistin uzmanı ve Brüksel merkezli Uluslararası Kriz Grubu analisti Tehani Mustafa da şunları kaydetti: "Fetih Hareketi çok kapalı. Filistin'de iç desteğini kaybetti, ancak Aslanlar Yuvası gibi bir grup çağrı yaparsa, insanlardan olumlu yanıt gelir."
Bu arada uluslararası gözlemciler, işgal altındaki Filistin'de tansiyonun artmasından endişeli. Hawara'ya yönelik toplu saldırı yaşanırken Filistin Özerk Teşkilatı, Siyonist Rejim, Mısır, ABD ve Ürdün yetkilileri Ramazan ayına girmeden önce gerginliğe çare bulmak için Akabe kentinde toplandılar.
Economist'e göre, bu durumda önemli rol oynamak isteyen Filistin Özerk Teşkilatı, aylık maaşlar vererek direniş güçlerinin ellerindeki silahları toplamaya çalışıyor. Ancak bu fikir toplantıda olumlu karşılanmadı.
Öte yandan Mustafa Tehani, “İşgal rejiminin saldırıları arttıkça kriz ve gerilim derinleşiyor ve Aşırı sağcı gruplardan oluşan Binyamin Netanyahu kabinesi Hawara köyüne yapılan saldırıyı kınamak için herhangi bir adım atmadı. İç Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich gibi aşırı sağcı isimler alenen Siyonist yerleşimcilerin yanında durdu. Filistinlilere ait Hawara köyünün silinmesi çağrısında bulunan İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'e ABD ve Mısır’dan tepki geldi.” ifadelerini kullandı.
Netanyahu'nun milliyetçi ve dinci koalisyonunda yer alan yerleşimci yanlısı bir partinin başkanı olan Smotrich, Çarşamba günü düzenlediği basın konferansında "Bence Hawara'nın silinmesi gerekiyor" demişti.
Smotrich, "İsrail’in bunu yapması gerektiğini düşünüyorum, ancak bireysel olarak insanları değil" ifadesini kullanmıştı.
The Economist, Hawara'ya yapılan saldırıdan bir gün sonra Siyonist vekillerin Knesset oturumunu boykot ederek yerleşimcilerin yanında yer aldığını ve Filistinlilere karşı daha sert önlemler alınmasını talep ettiğini yazdı. Knesset'in bir üyesi, “Hawara gibi olaylara tanık olmamak için Netanyahu'yu destekleyiniz.” dedi.
İki Siyonist erkek kardeşin arabalarında oturdukları sırada Filistinli olduğundan şüphelenilen bir silahlı kişi tarafından öldürülmesinden iki gün sonra aşırılık yanlısı Siyonist yerleşimciler Filistin köyü Hawara'da çok sayıda evi ve aracı ateşe vermiş, olaylarda bir Filistinli katledilmiş, onlarca kişi yaralanmıştı.
Yeni yorum ekle