Amerikan pamuğu olmadan iplik üretilemiyor
ABD pamuğunun geçtiğimiz ay gümrük muafiyeti sağlayan Dahilde İşleme Rejimi kapsamından çıkartılmasıyla birlikte iplik üretiminde sorun yaşanmaya başladı. Türkiye, dünyadaki en köklü pamuk üreticilerinden biri olmasına rağmen uzun süredir pamukta ABD başta olmak üzere ithalata bağımlı.
Welayet News - Son iki yıldır ABD menşeli pamuk ithalatına uygulanan yüzde 3’lük anti damping vergisi, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) ile etkisiz kılınıyordu. İhracat yönelik üretimde kullanılan pamuğun vergi dışı kalmasını sağlayan DİR uygulamasında değişiklik yapılarak ABD'den ithal edilen pamuğun kapsamdan çıkartılması iplik üretiminde, daha doğrusu ihracatında sıkıntı yaratıyor.
Dünya'dan Ahmet Usman'ın aktardığına göre 18 Mayıs 2018’den önce yüklenenler istisna olmak üzere, ihraç kayıtlı bile olsa iplik üreticilerinin ABD’den vergisiz olarak pamuk ithal etme olanağı kalmadı.
Söz konusu vergi yüzünden diğer tedarikçi ülkelerin de pamuk fiyatlarına zam yaptığını dile getiren iplik üreticileri, uygulama ile asıl zararın ABD’li pamukçulara değil, Türkiye tekstil sektörüne verildiğini ifade ettiler.
Türkiye geçmişte kendi pamuk ihtiyacının tamamını kendi üretimiyle karşılarken tarım ve sanayi politikaları sonucunda pamuk ekim alanları azaldı, tekstil üretimine bağlı olarak artan pamuk ihtiyacı da ithalat yoluyla karşılanmaya başladı. Özellikle Ege ve Çukurova Bölgesi'nde pamuk ekim alanları azaldı. Plansız bir şekilde her yıl pamuk ve alternatif ürünlerin fiyatlarına göre dalgalanan pamuk ekimi, ithalatın da yıldan yıla dalgalanmasına yol açıyor. soL'un derlediği bilgilere göre 2013-2017 döneminde Türkiye'nin yıllık pamuk üretimi 700-750 bin ton civarında olurken tüketimi 1,5 milyon ton civarında, ithalat da 700-900 bin ton aralığında değişti. Türkiye, "pamuk ülkesi" olarak anılmasına rağmen Bangladeş, Vietnam ve Çin'in ardından dünyanın en fazla pamuk ithalatı yapan 4. ülkesi konumunda. Bazı yıllarda Çin'i geride bıraktığı da görülüyor. Türkiye son iki yılda biraz düşmekle birlikte ithalatının yaklaşık 40-45'ini ABD'den yapıyor.
Yeni yorum ekle