İran ve Rusya yeni bir dünya düzeni arıyor
"Geleceğe bakmalıyız ve İran ile Rusya arasındaki stratejik anlaşma dikkate alınmalıdır. 25 yıllık anlaşmayı bir an önce hayata geçirmeliyiz"
Welayet News - Rusya Devlet Duması Başkanı Vyacheslav Volodin'in Tahran'ı dünyanın kritik bir kavşakta olduğu bir zamanda ziyaret etmesiyle, İran ve Rusya, her iki ülkede de gündemde olan 25 yıllık ortaklık anlaşması çerçevesinde ilişkilerini stratejik bir düzeye yükseltme yönünde ilerliyor gibi görünüyor.
Bu ortaklık, bariz bir şekilde ikili olsa da, Rusya ve İran'ın Batı tarafından dayatılan ağır yaptırımlarla karşı karşıya olduğu, dünyadaki hassas bir anın zemininde geliyor.
Yaptırımlar, iki ülke arasındaki bağları güçlendirmek ve süreçte yeni, çok kutuplu bir dünya düzeninin temellerini atmak için ortak bir zemin oluşturuyor gibi görünüyor.
Ziyaret hakkında yorum yapan İran'ın Rusya Büyükelçisi Kazım Celali, Batı'nın Batı merkezli dünya düzenini korumaya yönelik hamlesinin ortasında Tahran ile Moskova arasında yakın istişarelere duyulan ihtiyacın altını çizdi.
Celali, Volodin'in İran ziyaretine değindi. Büyükelçi Twitter'da yaptığı açıklamada, "Hızlı uluslararası gelişmelerin ortasında Rusya Devlet Duması başkanının Tahran'a yaptığı ziyaret, iki ülke arasında yakın istişarelerin sürdürülmesinin gerekliliğini teyit ediyor" ifadelerini kullandı.
Büyükelçi, "Artık Batı, Batı merkezli dünya düzeninin devamı için tüm gücünü seferber etmişken, yeni uluslararası düzende ön saflarda yer alan İran ve Rusya arasındaki etkileşim yükselen güçler eksenini güçlendiriyor” diye ekledi.
Volodin için, Pazartesi sabahı İran Parlamento Başkanı Muhammed Bagır Galibaf liderliğinde Tahran'da resmi bir resepsiyon verildi.
Karşılama töreninin ardından Galibaf ve Volodin, İran ile Rusya arasındaki Parlamenter İşbirliğinin üçüncü Ortak Yüksek Komisyonu toplantısını gerçekleştirdiler.
Galibaf, “Karma Yüksek Komisyon, her iki taraf da ortak hassasiyetler ve işbirliği anlayışına ulaştığı zamanda yapılıyor. 2023 yılında siyasi ve ekonomik arenada ve diğer stratejik işbirliklerinde parlamentolar arasındaki ilişkilerin daha da ivme kazanarak yoluna girmesini umuyoruz” dedi.
"Herhangi bir olgu ve olaya girdikten sonra fırsatlar ve tehditler ortaya çıkıyor ve iki ülkenin, parlamentoların, hükümetlerin ve ulusların yetkililerinin fırsatların kullanımını en üst düzeye çıkaracak ve tehditleri fırsata dönüştürecek şekilde hareket edebilecekleri doğru. Aksi takdirde fırsatları kaybedeceğiz ve fırsatlar da tehdit haline gelecektir” diye ekledi.
Galibaf, "İran İslam Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu'ndaki yetkililerimiz, ikili ve çok taraflı ilişkilerde, ulusal ve bölgesel meselelerde önemli bir noktada olduğumuzu ve bu kararda zamanın en önemli unsur olduğunu biliyorlar" dedi.
Galibaf, "Geleceğe bakmalıyız ve İran ile Rusya arasındaki stratejik anlaşma dikkate alınmalıdır. 25 yıllık anlaşmayı bir an önce hayata geçirmeliyiz" dedi.
ICANA'ya göre Volodin, İran ile Rusya arasındaki ilişkileri övdü. "İran ve Rusya arasındaki ilişkiler olumlu bir gelişme istikameti buldu ve iki ülkenin liderleri arasındaki ilişkiler de iyi ikili ilişkiler gösteriyor. Rusya Parlamentosu düzeyinde, Karma Yüksek Komisyon'da alınan kararların uygulanması için tüm gücümüzü kullanacağız.”
Volodin, "Bu ortak komisyonda iki ülkenin çıkarlarını güvence altına alacak sonuçlara ulaşmayı umuyoruz. Bu ortak komisyonda çeşitli ekonomik ve ticari konular gündeme getirilecek” dedi.
Volodin, "İran ile Rusya arasındaki parlamenter ilişkilerin gelişmesini göz önünde bulundurarak, ilişkilerin gelişmesi ve derinleşmesi için yeni yapılar arıyoruz" dedi.
Bu üst düzey Rus yetkili, İran ile Rusya arasındaki 25 yıllık anlaşmaya işaret ederek, "Bu anlaşma sadece yeni ilişkileri içermiyor, ilişkilerin gelişmesi için bir zemin oluşturacak" dedi.
Rus Duma başkanı, Moskova ziyareti sırasında 25 yıllık anlaşmanın imzalanmasında ve taslağının Rus yetkililere sunulmasında Galibaf'ın rolünden bahsetti.
Volodin, "Yakın gelecekte bu anlaşmanın iki ülkenin hükümet başkanları tarafından gözden geçirileceğini umuyorum. Bu anlaşma sadece stratejik bir anlaşma değil, aynı zamanda her alanda işbirliğinin gelişmesi için bir yapı taşıdır ve aynı zamanda iki ülke arasında daha fazla işbirliği için yeni bir yapı taşı olacaktır" ifadelerini kullandı.
Volodin, “Tüm çabamızı dünya için yeni bir mimari oluşturmak üzere harcamamız gerektiğinin ve bunun iki ülkenin iradesine bağlı olduğunun çok iyi farkındayız. İran ve Rusya, küresel çok kutuplu mimari kavramını kesinlikle destekliyor” dedi.
Volodin devamla, "İran ve Rusya uzun süredir yaptırımlar ve zorluklarla karşı karşıya ve bu tehditler ilişkilerimizin gelişmesini engellemiyor. Aslında yaptırımların asıl amacı ABD'nin dünyadaki hegemonyasını sürdürmek ama biz ulusal egemenliğimizi savunuyor ve kendi kaderimizi belirliyoruz. Geleneklerimize, edebiyatımıza, dilimize sahip çıkıyor, ülkelerin bağımsız siyasetini destekliyoruz” dedi.
Volodin, "Başka ülkelere karışmaya alışkınlar ve servetlerini artırmak için dünyanın bütün kaynaklarını kullanmak istiyorlar. Elbette Amerika Birleşik Devletleri zaten zarar gördü ama Avrupa Birliği Amerika Birleşik Devletleri'nin politikalarını izliyor. Avrupa'nın liderleri, ihtiyaç duydukları enerji ve gazı Rusya dışındaki pazarlardan ve eskisinden daha yüksek fiyatlarla almak zorundalar ki bu onlar için çok zor” tespitinde bulundu.
Suheyla Zarfam/Tehran Times
Yeni yorum ekle