Lavrov: ABD, geçimini Avrupa üzerinden sağlıyor
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa'nın güvenlik sorunu ile ilgili basın toplantısı düzenledi.
Welayet News - Lavrov, İttifak'ın kurulduğu dönemde 1. NATO Genel Sekreter Hastings Ismay'in 'Rusları Avrupa'nın dışında, Amerikalıları Avrupa'da ve Almanları kontrol altında tutmayı' öngören bir formül sunduğunu ve bu formülün Moskova'da hala daha unutulmadığını ifade etti.
Günümüzde yaşanan gelişmelerin NATO'nun 73 yıl önce belirlenen bu formülün kavramsal önceliklerine döndüğü anlamına geldiğini söyleyen Lavrov, "Hiçbir şey değişmedi. Rusları Avrupa'nın dışında, Amerikalıları Avrupa'da ve sadece Almanları değil tüm AB'yi kontrol altında tutmak istiyorlar. Dolayısıyla, dominasyon ve tek taraflı avantajlar sağlama felsefesi, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden sonra hiçbir yerde kaybolmadı" dedi.
'Rus gıda ürünlerine ve gübresine yaptırım uygulanmadığı yalan'
Avrupa Birliği'nin (AB) Rus gıda ürünlerine ve gübresine yaptırım uygulamadığına dair açıklamaların yalan olduğunu belirten Lavrov, zira başta Rusya'dan tüm gıda ihracatının yüzde 90'ına hizmet veren Rosselhozbank olmak üzere bankacılık işlemlerine ve Rusya'dan çıkan gemilerin Avrupa limanlarına girmesine ilişkin yasakların söz konusu ürünleri sevk etme imkanını etkilediğini vurguladı.
Lavrov, yaptırımların gemilerin navlun işlemlerini ve sigortalarını da etkilediğinin altını çizdi.
'Biz müzakere talebindeki bulunmadık ama karşı tarafı dinlemeye hazırız'
Rusya'nın özel askeri harekatı yürütmek için takviye güç toplamak amacıyla süre kazanmaya çalışmakla ve bunun için de sürekli birtakım müzakere talebinde bulunmakla suçlandığına dikkat çeken Lavrov, bu iddiaların gülünç olduğunu, zira insanların aleni şekilde yalan söylediğini söyledi.
Lavrov, Rusya'nın hiçbir zaman müzakere talebinde bulunmadığını ancak eğer birileri müzakere yoluyla çözüme ilgi duyuyorsa, onları dinlemeye hazır olduğunu söylediğini anımsattı.
'Rusya ile Batı arasındaki ilişkiler artık eskisi gibi olmayacak'
Lavrov, Avrupa'nın güvenliğiyle ilgili faaliyet alanında Rusya ile Batı arasındaki ilişkilerin artık eskisi gibi olmayacağını vurguladı.
Batı'nın karşılıklı kabul görmüş temellere dayalı komşuluğun daha iyi olacağını anlaması halinde, Batı'nın önerilerini dinleyeceklerini belirten Lavrov, bunun tamamen yeni bir işbirliği başlangıcı olacağını, hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını söyledi.
'Ukrayna'da Rusları öldürmeye yardım eden tesisleri vuruyoruz'
Lavrov, Rusya'nın Ukrayna'da Rusları öldürmek için Batı tarafından ölümcül silah temin edilmesine yardımcı olan enerji tesislerine bombardıman düzenlediğinin altını çizdi. Bu nedenle ABD ve NATO'nun Ukrayna'daki çatışmada doğrudan yer almadığının söylenemeyeceğini kaydeden Lavrov, "Doğrudan yer alıyorlar. Sadece silah sevkiyatıyla değil, aynı zamanda personel yetiştirerek. Kendi topraklarınızda, İngiltere, Almanya, İtalya ve diğer ülkelerin topraklarında asker yetiştiriliyor" ifadelerini kullandı.
Rus bakan, Ukrayna ordusundaki Nazilerin vurduğu Rusya topraklarındaki hedeflerin ezici çoğunluğunun Kiev rejiminin Batılı hamileri tarafından belirlendiğinin de altını çizdi.
'Rus petrolüne uygulanacak tavan fiyat bizi ilgilendirmiyor'
ABD ve AB'nin Rus petrolüne tavan fiyat uygulama girişimleri hakkında konuşan Lavrov, belirlenecek tavan fiyatın Rusya'yı ilgilendirmediğini, Moskova'nın partnerleriyle söz konusu tavan fiyatlara bakmadan işbirliğine devam edeceğini ve tavan fiyat uygulayan ülkelere hiçbir garanti vermeyeceğini vurguladı.
Lavrov'un basın toplantısında yaptığı diğer önemli açıklamalar şöyle:
'ABD, geçimini Avrupa üzerinden sağlıyor'
Şu anda ABD, geçimini Avrupa üzerinden sağlıyor ve Avrupa'nın içine düştüğü ekonomik krizden ve enerji krizinden kazanç elde edecek. Avrupa'ya Avrupa'nın Rusya'dan aldığı doğalgazdan dört kat daha pahalıya gaz satacak ve kendi enflasyonla mücadele yasalarını öne çıkararak aynı Avrupa'dan yatırımcıları cezbetmek için kendi sektörlerine milyarlarca dolarlık sübvansiyonlar tahsis edecek ve sonuç olarak Avrupa'da sanayinin zayıflamasına yol açacak.
(Putin-Biden görüşmesi hakkında) Bizzat Putin de dahil bizler, temaslardan asla kaçınmadığımızı söyledik. Mesela Scholz gelmek istediğinde, buyursun gelsin dedik. Macron gelmek istedi, ona da aynı şekilde. Telefonla aramak isteyen herkes bu imkanı elde ediyor ve Devlet Başkanımız istisnasız herkesle konuşuyor. Ancak Biden'la görüşme konusunda kayda değer fikirler duymadık.
Rusya ve ABD istihbarat servisleri arasında esir takası için kurulan özel kanal çalışıyor ve sonuç vereceğini umuyorum.
Rusya ve ABD liderleri Haziran 2021'de nükleer savaşta kazanan olamayacağı ve böyle bir savaşın başlatılmaması gerektiğine dair ortak açıklama yaptı. BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinin liderleri de, bu yılın başında aynı açıklamayı yaptı. Rusya, bu ilkeyi daha ileriye taşıdı ve nükleer savaşın yanı sıra nükleer güçler arasındaki herhangi bir çatışmadan kaçınılması gerektiğini belirtti. Nükleer güçlerin çatışması halinde nükleer savaş riski çok yüksek.
Moskova, Rusya'yı kitle imha silahlarıyla provokasyon hazırlamakla suçlayan Batı'nın retoriğini endişeyle takip ediyor. Fakat ABD, İngiltere ve Fransa da dahil bizzat Batı, Ukraynalılar üzerinden Rusya'ya karşı yürüttükleri savaştaki doğrudan katılımlarını artırmak için her şeyi yapıyor. Bu tehlikeli bir eğilim.
(Ankara'daki Narışkin-Burns görüşmesi hakkında) ABD'liler yaklaşık on kez bunun tamamen gizli bir kanal olması gerektiğini, kimsenin bilmemesi, bu kanalın dış propaganda ve enformasyon entrikalarına maruz kalmaması için bunu duyurmamamız gerektiğini söylediler. Biz de kabul ettik. Ancak taraflar Ankara'ya iner inmez sızıntı oldu. Beyaz Saray'dan mı, ABD Dışişleri'nden mi bilmiyorum ancak sızıntı oldu. Bunun ardından Narışkin, görüşme hakkında kamuoyu önünde konuşmak, nükleer güvenliği, stratejik istikrarı ve Ukrayna'daki durumu kapsayan konuların listesini açıklamak zorunda kaldı.
Yeni yorum ekle