ABD'den verilen akıl: Etnisitelere (ırklara) devlet verin ki İran dağılsın

Per, 03/11/2022 - 14:14

İsrail'in ABD'de kurduğu düşünce kuruluşu MEMRİ, 'Kürt akademisyen' Himdad Mustafa imzasıyla yayınladığı analizde "Etnisitelere devlet verin ki İran dağılsın" çağrısında bulunuyor: Yani bağımsız Kürdistan, Güney Azerbaycan, Belucistan ve Huzistan göndermesi...

Welayet News  - Gazeteci-Yazar Fehim Taştekin'in

köşesine (1) taşıyarak dikkat çektiği "analiz", The Middle East Media Research Institute’ün (MEMRI) internet sayfasında 'Kürt akademisyen' Himdad Mustafa imzasıyla (2) yayımlanmış.

MEMRI, 'eski' İsrail askeri istihbarat yetkilisi Yigal Carmon ve İsrailli-Amerikalı siyaset bilimci Meyrav Wurmser’in Washington’da kurduğu bir düşünce kuruluşu. CIA’in 2004 tarihli etno-İran haritasına yer veren bu yazı, İsrail-Amerikan eksenindeki İran düşmanlarının meseleye nasıl baktığını ortaya koyuyor. Yazıda ABD ve ortaklarına şu akıl veriliyor:

“Farslar, İran'ın 84 milyon nüfusunun neredeyse yarısını oluşturmaktadır; Fars olmayan etnik azınlıklar, İran'ın Farsların egemen olduğu merkezinin aksine, İran'ın çevre bölgelerinde ezici çoğunluğu oluşturmaktadır. Etnik azınlıklar, İran içindeki Farslara kıyasla sınır ülkelerindeki diğer etnik gruplarla daha güçlü bağlar paylaşmaktadır. Aslında, Fars merkezli rejime karşı yaygın bir ayrımcılık ve mahrumiyet duygusunu paylaşmaktadırlar.”

“İran'ın birkaç bağımsız etno-devlete bölünmesine destek verilmesi, başta ezilen azınlıklar olmak üzere birçok taraf için arzu edilen bir durumdur. Azerbaycan, Kürdistan, Huzistan, Belucistan ve Hazar vilayetlerinde yeni etno-devletlerin kurulması İran'ı her yönden kuşatacak ve kıyı şeridine, Körfez ve Hazar Denizi'ndeki ana limanlara ve sınır bölgelerindeki bol doğal kaynaklara erişimini kısıtlayacaktır. Bu durum İran'ı güçlü ve yayılmacı bir devlet olarak etkili bir şekilde felce uğratacaktır zira askeri gücü ve Güneybatı Asya'daki yayılmacılığı için hayati önem taşıyan insan sermayesinin yarısını ve doğal kaynaklarının çoğunu kaybedecektir.” 

“Kaynaksız bir İran, komşu ve bölge devletleri ile uluslararası toplumun çıkarları için hiçbir tehdit oluşturmaz. Belucistan, Kürdistan, Azerbaycan ve Huzistan'ın olmadığı bir İran izole edilmiş, hareketsiz bir ülke olacaktır. Ayrıca, Orta Doğu'daki kargaşa ve yıkımın çoğundan sorumlu olan İran destekli birçok terörist grup artık faaliyet gösteremeyecektir. İran'daki rejim değişikliğinin İran'ın emperyalizmini ve otoriter teokratik yönetimini sona erdirebileceğini ancak azınlıklara yönelik zulmü sona erdiremeyeceğini belirtmek gerekir. Bir araya geldiklerinde İran nüfusunun neredeyse yarısını oluşturan azınlıkların iradesine saygı gösterilmeli, devlet olma ve özgürlük hakları tanınmalıdır. İran'ın etnik hatlara göre bölünmesi yerel, bölgesel ve uluslararası çıkarlara hizmet etmektedir. Gelecekteki herhangi bir plan ya da dış müdahale bu amaca yönelik olmalıdır.”



(Kaynak: CIA, 2004)

 

Bu vb. analizler akl-ı selim ile incelendiğinde İran'daki olaylara sırf mezhepsel ve milliyetçilik gözlüğü ile bakanların, bilerek ya da bilmeyerek nasıl da üst akılların oyuncağı haline geldikleri ve onların 'düşünce kuruluşlarında' masabaşı hazırlanan senaryolarda rol kapan birer oyuncu haline geldikleri görülür.

Siyonist işgalcilerin güvenliği için Siyonist "düşünce kuruluş"larınca Irak, Suriye ve İran için hazırlanan bu haritaların/senaryoların Türkiye için de hazırlandıkları kuşku götürmeyecek bir gerçek. Ya bölge ülkeleri/halkları bir olup bu oyunu bozacak, ya da birilerinin ellerinde hep oyuncak olmaya devam edecek.

Direniş Ekseni, tüm bileşenleri ile bu oyunun farkında. Bu oyunu bozmak için de dünyanın her tarafında üzerine düşeni yerine getirmeye gayret etmektedir. 

Hürseda Haber
__________________
(1) https://www.gazeteduvar.com.tr/iranda-isyan-etnik-fay-hatlari-ve-jeopolitik-siklette-son-durum-makale-1587182
(2) https://www.memri.org/reports/revolt-iran-ethnic-minorities-led-uprising



Yeni yorum ekle