Çin Tayvan Boğazı'nı hedef aldı
Çin ordusu Tayvan Boğazı'nın doğu bölgesini hedef aldı.
Welayet News - Çin devlet televizyonu kısa bir haberde bu ülke ordusunun Tayvan Boğazı'nın doğu bölgesini nokta vuruş yapan füzelerle hedef aldığını bildirdi.
Tayvan hükümeti de, Çin'in adanın yakınındaki sulara bir füze ateşleyerek Kuzey Kore'yi "taklit ettiğini" iddia ederek Pekin'den metin davranmasını istediğini duyurdu.
Yapılan açıklamada, Çin'in Tayvan adasının güvenliğini tehdit ettiği belirtilirken, ülkelerden sözde özgürlük ve demokrasiyi ayrıca Taipe'yi savunmaları istendi.
Çin ordusunun yaptığı tatbikatı sırasında Tayvan Boğazı'nın doğu bölgelerine gerçekleştirdiği kısıtlı füze saldırıları, aslında Tayvan'daki son siyasi gelişmelere, özellikle Amerika Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Taipei ziyaretine bir tepkiydi.
Pelosi'nin Tayvan'a geçmesi ve bu adayı ziyareti haberleriyle eş zamanlı olarak Çin ordusu, bu ülke yetkililerinin Taipei ziyaretine ilişkin ABD'nin Pekin'in kırmızı çizgisini geçmesine tepki olarak Tayvan Boğazı'nda askeri tatbikat düzenledi.
Son yıllarda ABD hükümeti, silah satışının yanı sıra siyasi ilişkiler kurma çabaları ve Washington yetkililerinin Taipei ziyareti de dahil olmak üzere Tayvan ile işbirliğini geliştirerek Çin karşıtı kışkırtıcı politikalar izledi.
Amerika'nın Tayvan örneğinde Çin'e karşı kışkırtıcı politikaları geçen yıldan bu yana daha geniş boyutlar kazandı; bu siyasetler Amerika Temsilciler Meclisi Başkanının Taipe ziyareti ile doruğa ulaştı.
Çin'in Tayvan Boğazı'nın doğusuna yönelik sınırlı füze saldırıları, bu ülkenin, daha önce ve son yıllarda birçok kez uyardığı gibi, Çin ile Tayvan arasındaki siyasi ilişkilere ilişkin Birleşik Çin politikasının bozulmasına müsamaha göstermeyeceğini ve gerekirse askeri seçeneği zorunluluğunu da kullanacağını gösterdi.
Tayvan'ı ayrılmaz bir parçası olarak gören Çin, bu adadaki her türlü iç faaliyeti ve Amerika dahil olmak üzere bölge dışı aktörlerin istikrarsızlaştırıcı eylemlerini kırmızı çizgisi olarak görüyor.
Tayvan'da "Tsai Ing-wen" liderliğinde ilerici Ulusal Demokratik Cephe'nin iktidara gelmesinden bu yana, Pekin'in Birleşik Çin ilkesinin korunması konusundaki sorunları önemli ölçüde arttı.
Şimdi akıllara gelen soru, Çin'in son yıllarda Tayvan'da ayrılıkçı hareketlerle ve onlara yönelik dış destekle karşı karşıya kalmasına rağmen, neden Pelosi'nin ziyaretinden sonra Doğu Tayvan'a sınırlı füze saldırılarının gerçekleştirildiği sorusudur.
Aslında Amerika Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'a yaptığı ziyaretin Beyaz Saray'ın kırmızı çizgiyi aşması olduğu yönünde bir görüş var ve bu ülkeyi aşağılamayı hedefliyordu. Fakat unutmamak gerekir ki Pelosi’nin Tayvan’a ziyareti, bir Amerikalı üst düzey yetkilinin Taipe’yi ilk ziyareti değildir.
1997 yılında da Amerika’nın dönem meclis başkanı Newt Gingrich Tayvan’ı ziyaret etmişti. 1997’de üst düzeyli bir Amerikan yetkilisinin Tayvan’ı ziyaret etmesi aslında Birlik Çin siyasetine resmen inatlaşma politikasıdır.
Tayvan konusunda Amerika'nın Çin'e yönelik provokatif eylemlerinin artması ve bu adadaki ayrılıkçı eylemlerin zirveye çıkması, Çin'in Tayvan'a askeri saldırı konusunda daha önce yaptığı uyarıların uygulanmasının ana nedeniydi.
Görünen o ki, Rusya'nın Ukrayna savaşında ulusal güvenlik risklerini önlemeye yönelik eylemi, Çin'in Amerikan komplosuna karşılık Tayvan konusunda kaba güç gösterme kararında etkisiz kalmamıştır.
Yeni yorum ekle