Ekonomik kriz çocukları “işçi” yaptı!
Eğitim sisteminin içinden çıkılmaz hali ve ekonomik kriz, çocukları okuldan uzaklaştırıp, çocuk işçiliğini had safhaya taşıdı.
Welayet News - Bugün, dünya çocuk işçiliği ile mücadele günü… Ekonomik kriz çocukları “işçi” yaptı!
Ekonomik krizin etkilerinin derinden hissedilmesi, dar ve sabit gelirli ailelerin geçim yükünü artırırken, çocuklar ailelerin bu yükünü sırtlanmak için okul yerine işyerine gidiyor. Bugün tüm dünya ‘Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’nde çocuk işçiliğinin önüne geçmek için programlar düzenlerken, ülkemizde bir milyona yakın çocuk okul sıralarında olması gerekirken, işyerlerinde alın teri döküp ailelerinin geçimlerine katkı sağlamak zorunda kalıyor.
1 MİLYON ÇOCUK, AİLE BÜTÇESİNE KATKI SUNMAK İÇİN ÇALIŞIYOR
Özellik son yıllarda ekonominin kötüye gidişi çocuk işçiliğini de artırdı. Konu ile ilgili sendikalar tarafından yapılan araştırmalarda dar ve sabit gelirli ailelerin çocukları arasında, çalışma oranının arttığını ortaya koydu. Yaz tatili ve hafta sonu tatillerinde çocuklar, en temel hakları olan eğitim hakkını karşılayabilmek ve ailelerini yük olmamak için ders çalışmak yerine alın teri döküyor. Çocuk işçilerin büyük bölümü ise sadece tatillerde değil, okul zamanlarında da çalışarak, ailelerine destek oluyor.
2 MİLYONA YAKIN MÜLTECİ ÇOCUK VAR
Türkiye’nin çocuk hakları ile ilgili karnesinde bir eksi de mülteci çocuklar. Sayısı 2 milyonu bulan mülteci çocukların büyük bölümü, ya okul sonrası ya da hiç okula gitmeyerek çalışmak zorunda kalıyor. Mülteci çocukların çalıştığı işkollarının başında tarım gelirken, küçük sanayi bölgelerinde de çok sayıda mülteci çocuk çalışıyor.
5 MİLYON ÇOCUK, OKULU TERK ETMEK ZORUNDA KALDI
Çocuklar sadece pedagojik gelişimlerine aykırı olarak sadece ekonomik bir uğraşa girmiyor. Bugün ülkemizde milyonlarca çocuk, okula veda ediyor. TÜİK’in geçtiğimiz aylarda yayınladığı Çocuk Raporu’na göre, son 1 yılda 5 yaş okullaşma oranı yüzde 71,2’den yüzde 56,9’a düştü. Bu düşüş sadece okul öncesi eğitimde de yaşanmadı. Aynı rapora göre, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretimde okulu terk eden çocuk sayısı ise 5 milyonu geçti. Çocukların okulu terk etmesinin başında yapboza dönen eğitim sistemi yer alırken, ekonomik nedenler ile de okulu terk eden çocuk sayısı da son yıllarda artış gösterdi.
Yeni yorum ekle