Siyonist rejimin ezilen gururu: Demir Kubbe
Kudüs Kılıcı (Seyfü’l-Kuds) Operasyonu’nun üzerinden bir yıl geçtikten sonra Filistin direniş gruplarının roketlerinin oynadığı unutulmaz rolün, on bir günlük bu çatışmadan çıkarılacak dersleri tartışırken anılması büyük önem arz ediyor. Direniş, Demir Kubbe'yi delip geçen ve "İsrail"in "gururunu" yerle bir eden bir dizi taktik ve yöntem sergiledi.
Welayet News - İsrail işgal rejimi, kendisi için başarısızlıktan başka bir şey göstermeyen silahlarını defalarca teşhir etti, özellikle de Demir Kubbe’yi.
Geçen yıl bu ay, İsrail işgal rejimi ile Filistin Direnişi arasında Seyfü’l-Kuds çatışması patlak verdi. On bir gün sonra, İsrail işgal kabinesi, üç saatlik bir tartışmanın ardından 21 Mayıs 2021'de saat 2'de Gazze'de ateşkes kararı aldı.
Seyfü’l-Kuds'te ezilen gurur
Demir Kubbe'nin başarı oranı %90 olarak rapor edilmesine rağmen, Filistin Direnişi, fazla miktarda füze ateşlemek gibi sistemi yanlış yönlendiren teknikler kullanarak son derece ileri bir teknolojiyi atlatmayı becerdi.
El-Kassam Tugayları, "Yıkım gücü yüksek Siccil füzelerini Askalan'a ateşleme taktiğini kullandık ve Demir Kubbe'yi aşmayı başardık" şeklinde açıklama yaptı.
Demir Kubbe nedir?
Demir Kubbe, gelişmiş savunma sistemleri üreten bir şirket olan Rafael tarafından, kısa menzilli füzeleri ve top mermilerini engellemek için tasarlanmış bir mobil hava savunma füze sistemidir.
"İsrail"i kısa menzilli füzelere karşı korumak için bir hava savunma sistemine duyulan ihtiyaç, rejimin Temmuz 2006'da Lübnan'ı işgal etmesinin ardından, Hizbullah'ın, çoğu işgal altındaki kuzey Filistin'e düşen 4000'den fazla kısa menzilli 122 MLM Grad roketini fırlatmasıyla baş göstermişti.
Filistin Direniş gruplarının Siyonist işgalcilerin sivillere yönelik saldırganlığına misilleme yapmak için çeşitli menzilli füzeler kullanmaları, bu aciliyeti daha da güçlendirdi.
Ancak, 81. Teknolojik Birim Komutanı İsrailli General Yossi Langotsky, Demir Kubbe'nin Filistin Direnişi tarafından fırlatılan roketlere karşı koymakta başarısız olduğuna inanıyordu.
Filistin Direnişi Demir Kubbe ile karşı karşıya
Filistin Direnişi, mobil hava savunma füze sistemini rekor sürede çok sayıda füze ile boğmak şeklinde yeni bir yöntem benimsedi ve İsrail medyasının bildirdiğine göre 20 dakikada 350 roket ateşlendi.
Yedioth Ahronoth gazetesinde yazan askeri ilişkiler analisti Alex Fishman'a göre, Filistin Direnişinin Kubbe’nin radarını aldatmak için benimsediği bir başka yöntem de, hedeflenen hedeflere "farklı açılardan" yüzlerce roket güdümlü el bombası fırlatmaktı.
İsrail’in askeri başarısızlıkları
Geçen yılki savaş sırasında sosyal medya aktivistleri, "füzelerin doğrudan yerleşimcilerin evlerine düştüğünü" belgeleyerek Demir Kubbe füze sistemi için bir başka küçük düşürücü başarısızlığı daha göstermiş oldular.
Daha yakın zamanlarda da Demir Kubbe sistemi, Filistin direniş roketlerinin işgal altındaki bölgelere ateşlenmesi sırasında etkinleştirildi, ancak iki başarısızlıkla yüzleştiler.
İlk arıza, iki bağımsız Demir Kubbe sisteminin Filistin roketleri yerine birbirlerini vurarak aynı anda devreye girmesiyle ortaya çıktı. İkincisi de savunma sisteminin rastgele ateş etmeye başlaması şeklinde gözlemlendi.
İsrail medyası, Sderot yerleşim bölgesindeki siren seslerinin ardından, geçen ayki bir başka olayda, Demir Kubbe'nin düzgün çalışmadığını bildirdi.
İsrail medyası, roketlerin engellenmeden Sderot'u vurduğunu ve "İsrail'in gururunun" onları tespit edemediği için roketlerin Gazze'den fırlatıldığını belirtti.
ABD Başkanı Joe Biden, bu başarısızlığa yanıt olarak "İsrail'e ve onun savunma ihtiyaçlarına sarsılmaz desteğini teyit etti ve İsrail'in Demir Kubbe sistemini yenilemek için verilen 1 milyar dolarlık tarihi tahsisata memnuniyetle onay verdi."
İsrail gazetesi Calcalist'in Cumartesi günkü haberine göre ise, Siyonist rejim, Şubat ayında işgal altındaki Filistin'in 70 kilometre içinde 40 dakikada uçan Hizbullah’ın “Hassan” adlı İHA'sını düşürmeyi başaramadı.
Gazete, "F-16 savaş uçakları, Apaçi helikopterleri ve Demir Kubbe'den gelen önleme füzeleri, Hassan İHA'sını durdurmayı başaramadı" diye yazdı ve "'İsrail'in aynı anda hem güvenlik hem de ekonomik başarısızlığa imza attığını" kaydetti.
Geçen yılki Seyfü’l-Kuds çatışmasından sadece birkaç ay sonra Pentagon, New Mexico Çölü'nde İsrailli Rafael Advanced Defence Systems Ltd. tarafından üretilen iki Demir Kubbe sistemini test etti ve sonuç tam bir fiyaskoydu.
Aynı ay İsrail medyası, ABD ordusunun hava tehditlerini önlemek için Demir Kubbe füze savunma sistemini satın almamayı tercih ettiğini ifşa etti.
Medyasafak
Yeni yorum ekle