Lübnan Meclis Başkanı: Hizbullah ve İran, Suriye özgürleşene kadar ülkeyi terk etmeyecek
Sputnik'e konuşan Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, Suriye krizi, Lübnan-İran işbirliği ve ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması konusunda açıklamalarda bulundu. Berri "Suriye özgürleşene ve toprak bütünlüğünü geri kazanana kadar bu güçler (İran ve Hizbullah) geri çekilmeyecek" dedi.
Welayet News - Lübnan Meclis Başkanı Berri, Sputnik'e yaptığı açıklamalarda, 'Hizbullah Suriye'de varlık göstermeseydi IŞİD militanları Lübnan'a ulaşmış olabilirdi' dedi.
'HİZBULLAH SURİYE'DE OLMASAYDI IŞİD LÜBNAN'DA OLURDU'
Berri "Eğer Hizbullah, Suriye'de olmasaydı IŞİD burada, Lübnan'da olurdu" ifadelerini kullandı.
'SURİYE'DE OLAN HER ŞEY LÜBNAN'I ETKİLİYOR'
Yaklaşık 1.5 milyon Suriyelinin yaşadığı Lübnan ile Suriye'nin 'ikiz gibi' olduklarını belirten Berri "Onları (Suriyeliler) yabancı olarak görmüyoruz. Suriye'de olan her şey Lübnan'ı etkiliyor" dedi.
Hizbullah'ın ülkedeki en yakın müttefiki Şii Emel hareketinin lideri olan Berri, 'Hizbullah ve İran'ın Suriye tamamen teröristlerden özgürleşene ve toprak bütünlüğünü sağlayana kadar ülkeyi terk etmeyeceğini' de söyledi.
İranlı askerlerin tıpkı Rus Hava-Uzay Kuvvetleri gibi Suriye hükümetinin talebi doğrultusunda ülkede bulunduğunu ancak Hizbullah ve İran'ın Suriye'den ayrılmasını isteyen ABD'nin ise Suriye hükümetinden izinsiz olarak ülkeye asker konuşlandırdığını vurgulayan Berri "Suriye özgürleşene ve toprak bütünlüğünü geri kazanana kadar bu güçler (İran ve Hizbullah) geri çekilmeyecek" dedi.
'FRANSA VE ABD, ESAD'LA TEMAS KURULMASI KONUSUNDA YARDIM TALEBİNDE BULUNMADI'
"Rusya, ABD, Türkiye, İran, Suudi Arabistan, Mısır ve Fransa ya da en az bir başka Avrupa ülkesi arasında müzakereler yapılmadan Suriye krizini çözmek imkansız. Bu taraflar arasında anlaşma olmadan siyasi çözüme ulaşılamaz" diyen Berri, Fransa'nın Lübnan'dan bölge ülkeleri arasında görüşme ayarlama konusunda talepte bulunmadığını da söyledi.
Berri "Lübnan bu konuda bir rol oynamıyor. Tabii ki Suriye'de bir anlaşmadan yarar sağlayabilir ama bu kararı dayatamaz" dedi.
Berri Fransa ve ABD'nin de Lübnan'dan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile temas kurulması konusunda yardım talebinde bulunmadığını söyledi.
Mayıs sonunda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Suriye'de siyasi çözüm için istikarara ilgi duyan muhalefet, bölgesel güçler ve Suriye hükümeti ile diyaloğun gerekli olduğunu söylemişti.
ABD'NİN BÜYÜKELÇİLİĞİNİ KUDÜS'E TAŞIMASI
ABD'nin büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşımasının bölgede bir anlaşma olasılığını geciktirdiğini işaret eden Berri "Görüşmeler Kudüs olmadan başarılı olamaz" dedi.
LÜBNAN-İRAN İŞBİRLİĞİ
Berri, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının Beyrut'un Tahran ile olan güçlü işbirliğini bozmayacağını da belirtti.
Lübnanlı siyasetçi "Tahran ile mükemmel ilişkilerimiz var ve ABD'nin yaptırımları bağlamında yeni bir şey yok" dedi. Ancak Berri, Lübnan hükümetinin ABD'nin yaptırım kararlarına uyacağını da söyledi.
Berri " Benim tepkim ayrı, resmi olan Lübnan hükümetinin tepkisi ayrı. Lübnan hükümeti yaptırımlara uymak zorunda. Eğer bu yaptırımlar belli bir kişiye yönelikse onunla temas kuramazlar. Hapse atılmaz ama o kişiyle herhangi bir ulusal bankanın işlem yapması yasaklanır" ifadelerini kullandı.
ABD 8 Mayıs'ta İran ile P5+1 ülkelerinin imzaladığı nükleer anlaşmadan çekilmiş ve yaptırımları sürdüreceğini duyurmuştu. Mayıs sonunda ABD İranlı 6 kişi ve 3 kuruma 'insan hakları ihlallerindeki rolleri' nedeniyle yaptırım uygulama kararı almıştı. Yaptırımların hedef aldığı isimler arasında İran İslam Cumhuriyeti Radyo ve Televizyonu'nun Direktörü Abdulali Ali-Asgari, Ensar-e Hizbullah örgütü liderleri Abdülhamid Mohtasham, Hüseyin Allahkaram ve Hamid Ostad, İranlı yargı yetkilisi Abdolsamad Khoramabadi ve İran Siber Alem Yüksek Konseyi Başkanı Ebulhasan Firuzabadi de vardı.
Yeni yorum ekle