DEBKA: Suudiler ve BAE, İran ile yakınlaşmak istiyor

Ct, 11/12/2021 - 17:20

"Suudi yöneticisi ise İran'a karşı farklı bir yol izledi. Maskat'ta, Umman hükümdarı Sultan Heysem Bin Tarık'tan, Suudi Arabistan'ın Yemen'de içine gömüldüğü bitmeyen iç savaşı da sona erdirecek bir anlaşma umuduyla, Riyad ve Tahran arasında arabuluculuk yapmasını istedi."

Welayet News  - Siyonist rejimin istihbarat kaynaklarına yakınlığıyla bilinen DEBKA sitesinde konu hakkında yayınlanan analiz şu şekilde:

“Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi liderler bu hafta Tahran'la yakınlaşmaya yönelik önemli adımlar atarak, ABD ve İsrail'in izlediği İran politikalarında ilk kez açıktan geri adım attılar. Bununla birlikte, BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnun bin Zayed'in 6 Aralık Pazartesi günü Tahran'a yaptığı ziyaret ve İranlı mevkidaşı Ali Şemkerani ve Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile yaptığı görüşmeler pek dikkat çekmedi. Aynı şekilde, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın (MbS) Umman'ın Maskat kentinde başladığı Körfez başkentleri turuna da neredeyse hiç değinilmedi.

Ancak DEBKAfile'ın İran ve Körfez kaynaklarına göre, bu geziler, bölgede ABD ve İsrail'e duyulan hayal kırıklığını yansıtan büyük bir politika değişikliğinin ilk resmi adımlarıydı. Körfez'in önde gelen iki yöneticisi, MbS ve BAE'den Şeyh Muhammed bin Zayed (MbZ), İran'a karşı korunmak veya nükleer silah yarışını durdurmak için ne ABD'ye ne de İsrail'e güvenemeyeceklerini düşünüyorlar. Bu nedenle İran karşıtı politikalarından vazgeçmeye karar vermiş ve bunun yerine yakınlaşmayı seçmiş görünüyorlar.

Deneyimli Arap politikaları analisti Abdel Bari Atwan'a göre, bu radikal yönelim değişikliğine iki olay neden oldu: Biri Amerika'nın Afganistan'dan başarısız bir şekilde çekilmesi, diğeri ise İsrail'in, Gazze Şeridi'nde Hamas'a karşı bu sene başında gerçekleştirdiği operasyonundaki askeri kusurlarının ifşa olmasıydı. Hamas, son derece pahalı Demir Kubbe anti-roket sisteminin yaygın bir şekilde konuşlandırılmasına rağmen, roketlerini İsrail üzerine yollamayı başardı. Körfez liderlerine göre bu eksiklik, İsrail'in İran'ın balistik füzelerinin saldırısına karşı koyamayacağı anlamına geliyor. Ayrıca, İsrail'in Biden yönetimini, İran'ın nükleer bomba edinmesini durdurmak amacıyla gerçekçi önlemler alması için devreye sokamamasını da not ettiler.

Suudi yöneticisi ise İran'a karşı farklı bir yol izledi. Maskat'ta, Umman hükümdarı Sultan Heysem Bin Tarık'tan, Suudi Arabistan'ın Yemen'de içine gömüldüğü bitmeyen iç savaşı da sona erdirecek bir anlaşma umuduyla, Riyad ve Tahran arasında arabuluculuk yapmasını istedi. Ummanlılar, uzun bir arabuluculuk deneyime sahipler. Obama yönetimi ile İran arasında 2015 nükleer anlaşmasıyla sonuçlanan arka kanal görüşmelerinde de aktif idiler.”

 

Medyasafak

 

 



Yeni yorum ekle