Rus Büyükelçi: Suriye’deki Kürtlerin geleceği konusunda pek iyimser değilim
'Kürtlerin birlikte yaşadığı tek bölge Efrin’di ki oradaki durumu da gördünüz. Yaşanan tam bir trajediydi' diyen Kutrashev, Ankara ile henüz anlaşmaya varmadıklarını da vurguladı.
Welayet News - Rusya'nın Irak Büyükelçisi Elbrus Kutrashev, Suriye konusunda Türkiye ile bir anlaşmalarının bulunmadığını Suriye'nin geleceği konusunda Türkiye ile iki farklı görüşe sahip olduklarını söyledi.
Erbil’de Ortadoğu Araştırma Enstitüsü (MERI) tarafından organize edilen “İstikrarlı bir Ortadoğu için istikrarlı bir Irak” başlıklı forum ikinci gününde devam ediyor.
Forumun bugünkü ikinci oturumu olan “Irak ile ortaklık: Politikalar ve uzun vadeli stratejiler” konulu panele konuşmacı olarak katılan Rusya'nın Irak Büyükelçisi Elbrus Kutrashev, Suriye’deki duruma ve ülkesinin buraya yönelik politikaları hakkında konuştu.
“Türkiye ile Suriye konusunda anlaşmamız yok” diyen Kutrashev, Suriye'nin geleceği konusunda Türkiye ile iki farklı görüşe sahip olduklarını kaydetti.
'SURİYE HÜKÜMETİ STRATEJİK MÜTTEFİĞİMİZDİR'
Rudaw'da yer alan habere göre, Büyükelçi Kutrashev şunları kaydetti:
“Onlar (Türkiye) ‘Esad rejimini’ devirmeyi veya değitirmeyi düşünüyor. Ancak ben ‘rejim’ sözcüğünün kullanılmasını olumsuz bir kavram olarak görüyorum. Çünkü Suriye’nin mevcut hükumeti ve başkanı, Suriye’nin meşru yönetimidir. Ayrıca Suriye, hala Birleşmiş Milletler üyesidir. Bu nedenle rejim tanımı ne siyaseten ne de görüş olarak doğru değil. Suriye hükumeti bizim stratejik mütteğimizdir. Biz müttefiklerimize karşı başka kimse ile anlaşma yapmayız.”
'TÜRKİYE İLE İLERLEME SAĞLADIK; ANCAK BU BİR ANLAŞMA DEĞİL'
Türkiye ve İran’ın da Astana sürecinin bir tarafı olduğunu anımsatan Kutrashev, “Astana mutabakatı Suriye’de tarafları uzlaştırmak üzerine kuruldu. Çünkü maalesef BM o dönem bunu başaramadı. Bu nedenle bu üç garantör ülke savaşan tarafları uzlaştırmak için bir araya geldi. Daha sonra arabuluculuk rolü Suriye’nin geleceği konusunda tarafları uzlaştırma girişimine dönüştü. Bu konuda Türkiye ile ilerleme de sağladık. Diplomatik, askeri ve istihbarat işbirliğimiz devam ediyor ancak bu bir anlaşma değil. Pragmatik olarak yapmak istediğimiz Suriye toprakları üzerindeki çatışmaları engellemektir” ifadelerini kullandı.
'TÜRKİYE'NİN SURİYE'DE TERÖRİST GRUPLARI DESTEKLEMESİNİ MEŞRU BULMUYORUZ'
Rus Büyükelçi Kutrashev, “Ama aynı zamanda Türkiye’nin Suriye’deki bölgeleri işgal ederek terörist grupları desteklemesini meşru bulmuyoruz. Suriye’deki sorunların çözümü konusunda pragmatik yaklaşmamız ve çözüm konusunda bir düzey yakalamamız anlaştığımız anlamına gelmiyor” dedi.
'QSD İLE ŞAM ARASINDA GÜVEN SORUNU VAR'
Rojava’da Şam yönetimi ile Demokratik Suriye Güçleri (QSD) arasındaki diyaloğa değinen Kutrashev, Rusya'nın Şam büyükelçisinin taraflar arasında arabuluculuk yaptığını söyledi.
İki taraf arasında da hala güven sorunu bulunduğunu anlatan Rus Büyükelçi, bunun karmaşık bir mesele olduğunu vurguladı.
'SURİYE'DEKİ KÜRTLERİN GELECEĞİ KONUSUNDA PEK İYİMSER DEĞİLİM'
Suriye’deki tüm aktör ve tarafların Kürtler hakkında farklı bir görüşe sahip olduğunu dile getiren Elbrus Kutrashev, şöyle devam etti:
“Doğrusunu söylemek gerekirse Suriye’deki Kürtlerin geleceği konusunda pek iyimser değilim. Çünkü onlar geçmişte yaşananların esiri olmuş durumdalar. Ama Suriye yönetimi ile Kürt tarafının anlaşmasını ümit ediyoruz. Diğer seçenekler iki taraf açısından da iyi olmaz. Umarım görüşlerimizi dikkate alırlar. Suriye Kürtlerinin meselesi karmaşık bir mesele. Onların durumunu Irak’taki Kürtlerin durumu ile mukayese edemeyiz.
'SURİYE'DE KÜRTLERİN KONUMLANIŞI IRAK'TAKİ GİBİ DEĞİL'
Öte yandan otonom bir bölgeleri olmaları olumludur. Ama Suriye’de Kürtlerin konumlanışı Irak’taki Kürtlerinki gibi değil. Yaşadıkları coğrafya birbirinden kopuktur. Arada diğer etnik kökenden inansalar yaşıyor. Kürtlerin birlikte yaşadığı tek bölge Efrin’di ki oradaki durumu da gördünüz. Yaşanan tam bir trajediydi. QSD’nin şu an kontrolünde olan bölgelerin bazılarında nüfusun çoğunluğunu Araplar oluşturuyor. Kürtler daha az. Gelecekte seçim yolu ile bir yönetim seçmek isterlerse QSD oradaki halkın yönetimini kabul edecek mi? Konu böyle çok karmaşık.”
Yeni yorum ekle