Suudi Arabistan-Suriye Diplomatik İlişkilerinin Yeniden Başlaması Olasılığı
Şam'daki diplomatik atmosfer, başkentteki Arap siyasi temsilciliklerinin yeniden açılma zamanının yaklaştığı konusunda iyimser ve Arap büyükelçiliklerinin on yıllık bir aradan sonra Şam'daki faaliyetlerine yeniden başlaması bekleniyor.
Welayet News - Şam'daki diplomatik atmosfer, başkentteki Arap siyasi temsilciliklerinin yeniden açılma zamanının yaklaştığı konusunda iyimser ve Arap büyükelçiliklerinin on yıllık bir aradan sonra Şam'daki faaliyetlerine yeniden başlaması bekleniyor. Tabii ki bu konuda en öne çıkan durum şu ana kadar resmi bir açıklama yapılmamasına rağmen Suriye başkentindeki Suudi büyükelçiliğinin yeniden açılması ihtimali.
Şam'daki Suudi büyükelçiliğinin restorasyonunun başlatılması ve son zamanlarda gergin ilişkileri iyileştirmeye yönelik teşvik girişimleri de dahil olmak üzere bir dizi adımın atılması, diplomatik ilişkilerin yeniden başlaması için umutları artırıyor.
Ancak bazı siyasi gözlemciler, Şam'daki Suudi büyükelçilik binasının onarılmasını büyükelçiliğin yeniden açılması için güçlü bir neden olarak görmüyorlar ve büyükelçilik binasının onarılmasının periyodik ve normal bir süreç olduğuna ve özellikle sonrasında diplomatik bir misyonun yeniden başlamasının sinyalini veremeyeceğine inanıyorlar.
Siyasi ve ulusal düzeyde tahminler
Öte yandan siyasi ve ulusal çevreler, diplomatik düzeyde ekonomik ilerlemeye yol açacak bir atılım beklemektedir. Aralık 2019'da Kongre tarafından onaylanan katı "Sezar" yasası başta olmak üzere Avrupa ve Amerika yaptırımlarının devam etmesi nedeniyle Suriye halkı ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıya.
Şam'daki Bahreyn büyükelçiliği de dahil olmak üzere bazı Arap ve Körfez büyükelçilikleri yeniden açıldı ve faaliyet gösteriyor. BAE, 2018'de Şam'daki büyükelçiliğini yeniden açtı ve Şam ile Şarca arasındaki uçuşlar yeniden başladı.
Suriye vatandaşları Suudi büyükelçiliğinin yeniden açılmasını bekliyor. Ayrıca Şam ile Amman arasındaki yakınlık, ilişkilerin kesintisine son verdi ve Suriye ile Arap ülkeleri arasında savaş ve güvensizlik nedeniyle yıllardır ara verilen uçuşlar yeniden başladı.
Öte yandan, Riyad ile Tahran arasında iki taraf arasındaki gerilimi azaltma amaçlı dördüncü tur müzakerelerin 21 Eylül'de sona ermesinin ardından Suriye kamuoyu görüşmelerin sonucunu bekliyor.
Özellikle bu görüşmelerin sonuçları, Suriye'deki durum üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir, ülkedeki silahlı grupların varlığından kaynaklanan sorunları çözebilir ve Suriye krizine barışçıl bir çözüm sağlayabilir.
Yeni yorum ekle