Irak Seçimleri; Amerikan Kaosu Karşısında Dini Merciiyet
Irak'ta parlamento seçimlerine hazırlık çalışmaları devam ediyor. Bu bağlamda, Irak güvenlik güçleri teyakkuz durumunda ve 2 bin seçim bölgesi planlanıyor.
Welayet News - 'Irak'ta yaklaşan parlamento seçimlerinin sonuçları ne olacak ve nasıl karşılanacak ve istenen değişiklikleri yapabilecek mi?' gibi sorular bu ülkede zihinleri meşgul eden konular.
Gözlemciler, Irak seçimlerinin ülkenin geleceği için çok kritik bir zamanda yapılacağına inanıyor ve ABD, müttefikleri lehine önemli değişiklikler yapmayı ve Irak parlamentosunun Amerikan birliklerinin Irak'tan çekilmesine ilişkin kararını baypas etmeyi ve bu ülkede kalıcı olmayı garanti etmeyi umuyor.
Gözlemciler, ABD'nin seçimlerin parlamentodaki güç dengesini işgalciler lehine değiştireceğini ve yeni bir yasanın ABD birliklerinin ülkeyi terk etmesini gerektiren önceki parlamento kararını gözden geçireceğini umduğunu söylüyorlar. Amerikalılar da Irak'ta kendi görüş ve politikalarına uygun bir hükümet kurmayı ve Haşd Şabi'yi bitirmeyi umuyorlar. Bunlar, Irak parlamento seçimlerinin ardından Amerikalıların istediği temel değişiklikler.
Uzmanlar, direniş gruplarının, Haşd Şabi'nin ve Amerikan işgalcilerinin varlığına karşı çıkan diğer Irak grupları da dahil olmak üzere Irak güçleri karşısında, konumlarını istikrara kavuşturmaya ve Amerikan varlığını Irak'tan çıkarma denklemini güçlendirmeye çalıştıklarına dikkat çekiyor. Çünkü Amerikan işgalcilerinin varlığı, milli bir hükümetin kurulmasını, yolsuzlukla mücadeleyi ve Irak halkının birliğini engellemektedir.
Gözlemciler ayrıca, ABD'nin seçimler yoluyla Irak'taki hedeflerine ve emellerine ulaşamaması durumunda güvenlik kaosu yaratabileceği konusunda da uyardılar. Bunun işaretleri ve belirtilerini ise şimdiden dile getirilen seçimlere hile karıştırılacağı iddialarında görülebilir ve bu iddianın amacı Haşd Şabi güçlerine saldırmaktır. Dini merciyet bu komplo hakkında uyarıda bulunmuştu.
Bu bağlamda, gözlemciler bu seçimin birkaç nedenden dolayı önceki tüm seçimlerden farklı olduğuna inanmaktadır:
Birinci sebep seçim kanununun niteliği, ikinci sebep ise gerçekleştirme tecrübesi, diğer sebep ise özellikle orta ve güney illerde siyasi gruplar ve halk arasındaki güveni yeniden tesis etme girişimidir. Çünkü bu eyaletlerde Amerika Birleşik Devletleri ve siyonist rejim ile Basra Körfezi boyunca uzanan bazı Arap ülkeleri, halk ve siyasi gruplar arasındaki mesafeyi artırmak ve güvensizliği yoğunlaştırmak için her türlü çabayı gösterdiler. Dini merciyetin açıklamaları ve Seyyid Kazım Hairi'nin seçimleri destekler nitelikteki açıklamaları, Haşd Şabi'ye karşı Amerikan komplosu ve Irak halkının bilinç ve farkındalığının artması gibi diğer faktörler bu seçimi öncekilere nazaran farklılaştırdı. Uzmanlara göre, tüm bu faktörler bu seçime katılma motivasyonunu ikiye katlıyor.
Gözlemciler, Irak'taki son olayların halkın bilinç düzeyini ve bu ülkedeki siyasi süreci değiştirmeye tam katılımlarını artırdığına dikkat çekiyor. Bu olaylar arasında Hacı Kasım Süleymani'nin ve Hacı Ebu Mehdi el-Mühendis'in ABD tarafından şehit edilmesi sayılabilir.
Bir diğer nokta da Ekim ve Kasım aylarında Adil Abdul Mehdi hükümetini devirmek için yabancı unsurlar tarafından kışkırtılan protestolardı. Üçüncü nokta ise bu ülkeyi yöneten siyasi sistemin doğası gereği yolsuzlukların Irak hükümetinin tüm atardamarlarına yayılmasıdır.
Ve son olarak, uzmanların bakış açısına göre son faktör, cumhurbaşkanını ve ardından başbakanı ve milletvekillerini aday göstermesi gereken büyük grupların seçim sürecine güçlü bir şekilde dahil olmalarıdır. Yabancı ajanlara bağlı protestocular henüz saflarını birleştirememiş ve 13'ten fazla liste oluşturmuşlardır. Ayrıca bu gruplar, ABD ve siyonist rejim ile Basra Körfezi'ndeki Arap ülkelerinin müdahalesi ile gerçek reform yolundan sapmasından sonra değişme şansı olmamıştır. Dolayısıyla onlar, dış müdahalenin etkisiyle ve Irak'ın ulusal egemenliğini yıkmak için bu seçimleri Birleşmiş Milletler'in değil uluslararası denetimin altına sokmaya çalıştılar.
Yeni yorum ekle