Ebedî saadetin önündeki en büyük engeller; dünya sevgisi, şeytana ve nefsanî isteklere uymak
İmam Humeyni (r.a) Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Başkanı Ayetullah Misbah Yezdi, imanın gereklerine bağlı kalmaya dikkat çekerek, dünya ve ahiret saadetine nail olmak için hava-i nefse, dünya sevgisine ve şeytana karşı mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.
Ayetullah Misbah Yezdi, insanların fıtrî olarak iyi olma ve iyi iş yapmaya eğilimli olduklarını belirterek, Allah’a inanmayan kimselerde bile bu fıtrî eğilimin bulunduğunu söyledi.
İyi ve kötüyü birbirinden teşhis etme kriterine değinen Ayetullah Misbah Yezdi, devamla şöyle dedi: “Bugün üniversitelerde, ilmi mahfillerde hala tartışılan temel konulardan birisi, kimi zaman değerli iş diye tabir edilen bu konudur ve işin değerli olma kriteri nedir, ona bakmak gerek. İlmi ve felsefi her evrede bu mevzu büyük alimler ve görüş sahibi kimseler arasında tartışma konusu olmuştur. Kimilerine göre, iyi iş aklın onayladığı ya da insana huzur veren iştir. Daha sonralarda bazı filozoflar öznenin niyetinin de işin iyi ve kötü olmasında etkili bularak, bunu teşhiş etme kriterinin ise akıl olduğunu söylemişlerdir.
Kum İlim Havzası Müderrisler Camiası üyesi, İslam’a göre işin değer ölçüsüne işaretle, sözlerine şöyle devam etti: “Müslümanlar malesef bu hususlarda biraz tembellik yapmışlardır, sadece ahlak felsefesinde değil, ahlak ilminde de tembellik yapılmıştır. Fıkıh ve diğer ilimler alanında pek çok kitap yayımlanıyor ama aynı önemin ahlak ilmine verildiğini söyleyemeyiz”.
“Kimi zaman bazı politikacı ve görüş sahibi kimseler pek kabul edilebilir olmayan, hatta bazen tümüyle birbirine zıt deliller öne sürüyorlar. Bu arada, insanın teşhis etmesi için bir kriterin, ölçünün bulunması gerekiyor. Görüş ve meşrep ayrılıkları kimi zaman guruplar ve toplumsal sınıflar arasında ihtilafa yol açmakta ve toplumda fesadın kaynağı haline gelmektedir”.
“İslam’da iyi amelin ölçüsü, insanın gerçek saadetine, ebedî mutluluğuna neden olmasıdır. Ölçü, insanı saadete yakınlaştıran işin değeridir. Eğer bir iş insanı saadetten uzaklaştırıyorsa iyi değildir”.
“Değerli işin hem “hüsnü fiili”si hem de “hüsnü faili”si bulunmalı; hem işin kendisi güzel olmalı hem de onu yapan öznenin niyeti güzel olmalıdır. Değerli iş yaparken insanın niyeti ilahi yakınlaşma ve itaat olmalıdır, bu ise insanın imanı olursa ancak mümkün olur. İyi ve değerli işlerin özü Allah Teala’ya iman etmektir”.
İmanın gerçekleşmesi için salt bilginin yeterli olmadığına da değinen Ayetullah Misbah Yezdi, şunları belirtti: “İnsan, bilginin yanında onun gerektirdiklerine bağlı olması gerekir. İmanın iki ayağı vardır; marifet ve muhabbet. Eğer insan bir şeyin iyi olduğunu ve saadetine katkı sağladığını bilse ve onu yapmakta istekli olsa acaba bunlar yeterli mi yoksa başka şartlar da mı gerekli, diye soruluyor? Bilgi ve sevgi olduğu zaman iyi iş yapma iradesi de olur. Ayet ve rivayetlere göre, iyi olduğunu bildiği halde insanın iyi işten geri durmasının nedenlerinden biri, nefsine uymasıdır; bilgi ve sevgi işin icabî/olumlu şartlarıdır ama bi de selbî/olumsuz şartı vardır; yani önünde engel bulunmaması gerekir ”
Dünya sevgisi ve şeytanı insanın saadete nail olmasının önündeki diğer engeller olarak değerlendiren Kum İlim Havzası Müderrisler Camiası üyesi, “Şeytan insanın açık düşmanıdır ve ona uyulmaması gerekir ama insan farkında değildir. Dünya ve ahiret saadetine ulaşmak için nefisle, dünya sevgisiyle ve şeytanla mücadele etmek gerekir” diye ifade etti.
Çeviri:Mehmet Gönül
Welayet News
Yeni yorum ekle