General Selami: Korona Aşısını Amerikalılara Vermenin Zamanı Geldi
ABD yaptırımları yüzünden Kovid tedavisine erişmesi engellenen İran, geliştirdiği çeşitli yerli aşılardan birini törenle tanıttı. Törende konuşan Devrim Muhafızları Başkomutanı Selami 'Amerikalılara yardım edip korona aşısı vermenin zamanı geldi" dedi.
Welayet News - Aralık 2009'da başlayan koronavirüs pandemisinde ABD yaptırımları yüzünden Batı'dan ilaç, tedavi ve aşıya ulaşamayan İran, Rusya'nın Sputnik V aşısının yerli üretimine geçmenin yanısıra kendi yerli aşılarını da geliştiriyor.
Nora isimli yerli aşının tanıtıldığı törene, İran Sağlık Bakanı Said Namaki ve diğer sağlık yetkililerinin yanısıra Devrim Muhafızları Başkomutanı Hüseyin Selami de katıldı.
Devrim Muhafızları Başkomutanı General Hüseyin Selami, 'Artık Amerikalıları aşılamanın ve eksiklikleri varsa onlara yardım etmeye hazır olduğumuzu duyurmanın zamanı geldi' dedi.
Bakiyetullah Üniversitesi'nde Nora aşısının klinik denemeye başladığı törende konuşan General Selami, 'Ülkede korona virüsünün patlak vermesinin ilk günlerinden itibaren tehlike zamanlarında her zaman ön planda olan ve tehlikelerin en ön saflarında yer almaya çalışan Devrim Muhafızları Ordusu, İran milleti için barış, güvenlik şemsiyesi oluşturmuş ve savaş meydanı gibi tüm imkanlarını ve araçlarını korona ile mücadele için adamıştır' diye konuştu.
Aşının yapılması konusunun yaklaşık 16 ay önce gündeme geldiğine dikkati çeken General Selami, 'Bugün klinik deneme aşamasına gelene kadar ciddi, akıllıca ve çok etkili bir çaba gösterildi' ifadesini kullandı.
Bu aşıyı onurlu ve sevgili İran milletine ve hatta aşıyı kullanma imkanı olmayan diğer mazlum milletlere sunduklarını kaydeden General Selami, aşı üretimini büyük bir onur ve başarı olarak değerlendirerek, 'Aşıların üretilmesi, Yüce Allah'ın bu koşullarda büyük İran milleti için yarattığı büyük bir zaferdir' açıklamasında bulundu.
General Selami, 'Bilimsel ve teknik olgunluk aşamasına ulaşmış, tüm gelişmiş dünya ile rekabet halinde modern ve gelişmiş bir aşı yapabilen genç bilim insanlarımız bizim büyük bir onur ve gururdur' diye ekledi.
Bakiyetullah Üniversitesi Tıp Bilimleri Fakültesi Dekanı Hasan Abulghasemi de "16 aylık çabalarımız nihayet Nora aşısıyla sonuç verdi. Son 5 aydır İran Gıda ve İlaç Dairesi'nin gözetiminde fareler, tavşanlar, maymunlar üzerinde yaptığımız deneylerin sonuçları Sağlık Bakanlığına sunuldu" diyerek şöyle devam etti:
"Klinik deneylerin 1. Fazı'na bugün başlayan Nora, rekombinant bir aşıdır. Çok az yan etkisi vardır ve yüksek koruma sağlamaktadır. Birinci, ikinci, üçüncü faz klinik deneyleri tamamlar tamamlamaz bakanlıktan yerel kullanım yetkisi almayı bekliyoruz.
İlk etapta 1 milyon doz üretmeyi planladığımız Nora aşısını hızlı şekilde ayda 3 milyon doz üretim düzeyine çıkarmayı umuyoruz."
Hatırlanacağı üzere, İran devletinin sahibi olduğu Şifa ilaç şirketi tarafından geliştirilen, 13 Mart 2021'de 2/3. Faz klinik deneylerine başlanan ve 13 Haziran 2021'de acil kullanım yetkisi alan Kovİran Bereket aşısı, önceki gün İslam İnkılabı Rehberi İmam Seyyid Ali Hamanei'ye yapıldı.
İmam Hamanei daha önce koronavirüs aşısı olmak için iki şartı olduğunu, bunlardan ilkinin bu aşının yabancı değil İran üretimi olması gerektiğini, diğer şartının da aşı sırasının gelmiş olması gerektiğini açıklamıştı.
Bilindiği gibi İran Batı Asya’da aşı üreten ilk ülke. Hükümet Sözcüsü Ali Rabiye, salı günkü basın toplantısında "İran'ın son on yıllardaki en büyük başarılarından biri az sayıdaki ülkenin dahil olduğu koronavirüs aşısı üretenler kulübüne katılmasıdır" vurgusunu yaptı.
İran Pastör Enstitüsü (PII) Başkanı Dr. Alirıza Biglari, dünyada 6. Batı Asya’da İlk olarak aşı üreten ülke olmalarına dikkat çekerek, 'İran'ın yerli aşı üretiminin iç talebi karşılamakla kalmayıp aynı zamanda önde gelen aşı ihracatçılarından biri haline geleceğini, bunun İran için büyük başarı ve ulusal gurur kaynağı olacağını' söyledi.
Yeni yorum ekle