Lübnan'da Gövde Gösterileri ve Tehlikeli Siyasi Gerilim Sürecinin Başlaması
Kabineyi kurmakla Görevli başbakan Saad El Hariri ve Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun'un arasındaki diyalogların 18'inci turu, Pazartesi günü düzenlendi. Bu görüşme de sonuçsuz noktalandı ve Lübnan medya organlarının tabiri ile bu ülke tehlikeli olan siyasi gerilim aşamasına ayak bastı. Bu dönemin uzun süre sürebileceği söylenmektedir.
Welayet News - Lübnan'daki siyasi çıkmaz aslında garip ve yeni bir konu değildir. Örneğin son yıllarda Michel Aoun 46 parlamento oturumunun ardından sonunda Ekim 2016'da Lübnan cumhurbaşkanı oldu. Lübnan Parlamentosu Mayıs 2014'ten Ekim 2016'ya kadar yeni cumhurbaşkanını tanıtamamıştı. Ancak 46'ıncı oturumun sonunda Michel Aoun 13'üncü Lübnan Cumhurbaşkanı olarak seçildi ve tanıtıldı. Gerçi Saad El Hariri, Kasım 2016'da başbakan olarak tanıtıldığında kısa bir süre içerisinde kabineyi kurabilmesine rağmen Mayıs 2018'de ikinci kez kabineyi kurmakla görevlendirildiğinde 10 ay sürenin geçmesine rağmen hala kabineyi oluşturamamıştır. Ağustos 2020'de Hassan Diyab'ın istifasının ardından kabineyi kurmakla görevlendirilen Mustafa Edip ise bir ay sürenin ardından bu görevinden caydı. Edip Lübnan siyasi gruplarından güven oyu alma gücüne sahip olmadığı sonucuna vararak bu görevinden geri adım attı.
Bu duruma rağmen görünen o ki Saad El Hariri kabinesinin kurulamamasının nedeni diğer örneklerinden farklı olmuştur. Kabineyi kurmakla görevli başbakan Saad El Hariri ve Lübnan cumhurbaşkanı Michel Aoun siyasi bir savaş sahasında karşı karşıya gelmişlerdir. El Hariri ve Michel Aoun arasındaki 18'inci tur diyalogların ardından iki tarafa bağlı medya organları da yaptıkları analizlerde böyle bir savaşın ve karşı karşıya gelişinin göstergelerini gözler önüne serdiler.
Saad al-Hariri'ye yakın kaynaklar, Lübnan kabinesini kurmaktan sorumlu başbakanın kabine listesini Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun'a sunacağını ve listenin hala geçerli olduğunu bildirdiler. Böylece top şimdi kararlarını yeniden gözden geçirmek için Michel Aoun'un sahasındadır. Kabinenin üçte birini garantili bir şekilde cumhurbaşkanına ve siyasi ekibine vermek kabul edilemez olarak görülüyor. Lübnan Cumhurbaşkanı, Michel Aoun'a yakın bilgili kaynaklar da, Mişel Aoun'un durumu çözmeye vurgu yaptığını ancak şu anda daha kararlı ve tutarlı durumda olduğu için özel tavizler vermeyeceğini bildirdiler.
Büyük ölçüde El Hariri'nin siyasi tekel kurma isteği ve cumhurbaşkanının kabineyi kurmaktaki rolünü göz ardı etmesi nedeniyle gerçekleşen bu siyasi mücadelenin iki kısa vadeli sonucu olduğu ve bir de uzun vadeli sonucu olabilir. İlk olarak El Hariri ile Aoun arasındaki görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasıyla Lübnan'daki siyasi krizin yoğunlaşması ve ülkenin, iç siyasi ve parasal durumunda tahmin edilemeyecek tehlikeli bir aşamaya girilmesidir.
İkincisi siyasi anlayış eksikliği ve bir bakıma, kişisel ve grup çıkarlarının ulusal çıkarlar yerine tercih edilmesi Lübnan halkı üzerinde baskı oluşturacağıdır. Çünkü geçici Hassan Diyab hükümeti pek de eli açık değildi ve Diyab'ın Ağustos 2020'de istifasının ardından hep Lübnan'ın ekonomik sorunlarını arttırmıştı.
Lübnanlı kaynaklar bu hususta şu ifadelere yer verdiler: "Hükümet kurulmadan geçen her dakika, Lübnan ve Lübnanlıların omuzlarına onların dayanamaycağı yükler yüklemektedir. "
Lübnan'ın tehlikeli bir siyasi gerilim aşamasına girmesinin uzun vadeli sonucu da hükümetsizlik ve yönetimsizliğe alışılmasıdır. Saad el Hariri'nin kabineden istifa etmesi bile, gelecek kişinin kabineyi kurabileceği anlamına gelmiyor. Nitekim Mustafa Edib'in Ağustos 2021'de yeni başbakan olarak göreve getirilmesinden sonra bile, siyasi gruplar ve akımlarla olan ilişkisi nedeniyle özellikle de Batıcı hareketlerin destek vermemesinden dolayı yeni kabineyi kuramayacağı tahmin edilebiliyordu.
Son önemli nokta ise Lübnan'daki siyasi gerilimin, krizlerin azaltılması için atılması gereken ilk adımın kabinenin oluşturulması olduğu bir sırada şiddetlenmesidir. Lübnan parlamentosu başkan vekili ise şöyle diyor:" Dünyadaki tüm görüşleri ve çözümleri elinizde bulundurursanız bile, beyhude çabalıyorsunuz. Stratejileri ele almanın ilk adımı hükümeti kurabilmektir. "
Yeni yorum ekle