Yemen'de Hadi Hükümetinin Sarayına Yapılan Saldırının Mesajları
Onlarca protestocu Salı günü Aden'de istifa eden Yemen hükümetinin karargahına saldırdı; Bazıları bu protestoların faillerinin BAE bağlantılı militanlar olduğunu ve bu protestoların Riyad ve Abu Dabi arasındaki anlaşmazlığının devamı niteliğinde olduğunu belirtti.
Welayet News - Aden halkından (güney Yemen) yüzlerce kişi, bu şehirdeki kötü yaşam koşullarını protesto etmek için 17 Mart Salı günü istifa eden Yemen hükümetinin (Suudi Arabistan'a bağlı) merkezi olan el-Meaşık Sarayı'na saldırdı.
El-Arabi Haber Kanalı protestoları araştırdı ve bu protestoların, Riyad Anlaşmasını (güney Yemen'deki güç mücadelesini sona erdirmek için Riyad ve Abu Dabi arasındaki vekalet anlaşması) tehdit ettiğini yazdı; Çünkü üç ay önce Aden Havalimanı'nda bir patlama ile karşılanan hükümet, dün de zahirde halk protestosu gibi görünen protestolara şahit oldu.
Bu kanal, Meaşık Sarayı'na yapılan saldırının "Riyad anlaşmasının en büyük yenilgisi" olduğunu bildirerek, protestoların tekrarlanacağını ve hükümeti destekleyecek bağımsız bir güvenlik servisinin olmadığını da sözlerine ekledi.
El-Arabi'nin haberine göre, sarayın güvenliği BAE tarafından desteklenen "Güney Geçiş Konseyi adlı bir grubun elinde; ve BAE, Aden'de böyle bir hükümetin varlığını kabul edemeyen ve Güney Yemen'de herhangi bir hakimiyetin kurulmasını istemeyen bir ülkedir.
Geçiş Konseyi Başkanı İdris el-Nakip, "Emekli askerler ve güneydeki durumdan etkilenen binlerce sivil, Meaşık Sarayı'na saldırdı ... ancak hükümetin bakanları ve başbakanı güvenli bir yere taşındı" dedi.
İstifa eden hükümete bağlı bir gazeteci olan Yasir el-Hüsna, Salı günü yaşanan olayların, Riyad anlaşmasına karşı açık bir darbe olduğunu ve saraya sivil kıyafetlerle saldıran göstericilerin çoğunun aslında Geçiş Konseyi üyesi militanlar olduğunu iddia etti.
Yasir el-Hüsna şu ifadelerde bulundu: ‘Geçiş Konseyi'nin liderleri birkaç gün önce Meaşık Sarayına yapılan saldırı hakkında konuşmuşlardı. İstifa eden hükümetin başbakanı üç gün önce Geçiş Konseyi'nden bir heyetle görüştü ve iki taraf, İçişleri Bakanlığı karargâhı da dahil olmak üzere bu hükümete önemli karargah ve mevkiler verilmesini kabul etti. Ancak Geçiş Konseyi bu konuda herhangi bir eylemde bulunmadı ve bahsedilen bu toplantıya yanıt olarak Meaşık Sarayına saldırdı.
Katar Üniversitesi Uluslararası ilişkiler profesörü Bakil el-Zindani konuyla ilgili olarak şu ifadelerde bulundu: "Riyad anlaşması ölü olarak doğdu ve Riyad'ın istifa eden hükümete ısrarı ve baskısı ile hükümet anlaşmayı kabul etti, ancak anlaşmanın güvenlik sektöründe uygulanması için gerçek bir garanti vermedi.
Bu anlaşmanın amacı belirli bir siyasi grubu meşrulaştırmak ... ve Geçiş Konseyi, terörizmle mücadele kapsamında sadece Aden'de değil diğer alanlarda da eylemlerde bulunuyor.’
Güney Geçiş Konseyi, 11 Mayıs 2017'de BAE'nin himayesinde Güney Yemen'de kurulan ve İdris ez-Zubeydi’nin başkanlık ettiği siyasi-militan bir gruptur; ez-Zubeydi, daha önce Yemen valiliği yapan güney Yemen hareketinde siyasi bir aktivisttir.
Güney Geçiş Konseyi güçleri ve istifa eden Yemen hükümeti (Suudi Arabistan destekli) her zaman Yemen’in güney bölgelerinde birbirleriyle çatışma halindedir.
2015 yılından bu yana Yemen'de istifa eden hükümeti destekleme bahanesiyle kampanya yürüten BAE ve Suudi Arabistan, kendilerine yöneltilen suçlamalardan kurtulmak için Kasım 2019’da çatışmanın taraflarını Riyad adında bir barış anlaşması imzalamak için masaya oturttu. Bu anlaşma; Güney Yemen'deki çatışmayı durduramayan kırılgan bir anlaşmadır.
Yeni yorum ekle