Köklü Bir Değişim Olmadıkça AB’de Türkiye’ye Yer Yok

Cu, 04/05/2018 - 00:09

Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani, basın özgürlüğü açısından yaşananların, Türkiye’nin, “AB’nin temel değerlerine sırt çevirdiğinin açık bir göstergesi” olduğunu söyledi.

Welayet News - Avrupa Parlamentosu’nda (AP) 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle bugün başlayan konferansta Türkiye’de medya ve ifade özgürlüğü açısından yaşanan olumsuz gelişmeler ele alınıyor.

AP Başkanı Antonio Tajani, konferansta yaptığı konuşmada Türkiye’nin basın özgürlüğü açısından dikkat çekici bir durumda olduğunu vurguladı ve son 10 yılda basın özgürlüğü Endeksi’nde 55 sıra gerilediğini belirtti.

“Sadece 2017’de 73 gazeteci tutuklandı”

Tajani şunları söyledi:

“Bu konferans Türkiye’deki duruma odaklanıyor, çünkü Türkiye basın özgürlüğünün en çok kötüleştiği ülkelerden biri. Son 10 yılda, üyelik müzakereleri başlamasına rağmen, Türkiye Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 55 sıra geriledi. Artık bu alanda dünyanın en kötü ülkelerinden biri. Sadece 2017’de bu ülkede 73 gazeteci tutuklandı. Die Zeit’ın haberine göre darbe girişiminden sonra tutuklanan 155 gazeteci hâlâ cezaevinde. Uluslararası Af Örgütü’nün verilerine göre haziran ayı itibarıyla 180 basın kuruluşu kapatıldı."

Tajani, yaşananların, "Türkiye'nin, Avrupa Birliği'nin temel değerlerine sırt çevirdiğinin açık bir göstergesi" olduğunu söyledi:

Bu kabul edilemez durum Türkiye’nin, Avrupa Birliği’nin temel değerlerine sırt çevirdiğinin açık bir göstergesi. Bu gerçeği görmezden gelmek ve sonuçlara varmamak ikiyüzlülük olacaktır. Türk yetkililer bu yönelimi hâlâ tersine çevirebilirler. Kapılarımız Avrupa Birliği perspektifine ihtiyaç duyan Türkiye halkına hâlâ açıktır. Fakat köklü ve ani bir değişim olmadıkça Avrupa Birliği’nde Türkiye’ye yer yok.”

 



Yeni yorum ekle