İsrail'in İşgal Evlerine Çimento Türkiye'den!
Ortaya çıkan yeni verilere göre İsrail’e ihraç edilen çimento ve demir çelik listesinde Türkiye ilk sırada yer alıyor.
Welayet News - Filistin topraklarını işgal eden Siyonist İsrail, işgal bölgelerindeki yerleşim faaliyetlerine devam ediyor. Müslüman topraklarını işgal ederek Yahudilere yerleşim yerleri kuran İsrail, kalıcı konutların yapımında ise çimento ve demir çelik kullanıyor. Ortaya çıkan yeni verilere göre İsrail’e ihraç edilen çimento ve demir çelik listesinde Türkiye ilk sırada yer alıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu ve Uluslararası Ticaret Merkezi verilerine göre sadece 2017 yılında, Türkiye’den 1 milyon ton çimento alan İsrail’in son 15 yıllık çimento ihtiyacının yüzde 59’unun Türkiye tarafından sağlanmış olması acı tabloyu gözler önüne serdi.
İSRAİL, EN ÇOK TÜRKİYE’DEN ÇİMENTO VE DEMİR ALIYOR
Uluslararası Ticaret Merkezi verilerine bakıldığında İsrail’in çimento ve demir çelik ithalatındaki en büyük paya Türkiye’nin sahip olması dikkat çekiyor. 2017 yılında 2,5 milyon ton çimento alan İsrail’in ithalatında birinci sırada 1 milyon ton ile Türkiye bulurken, 954 bin ton ile Yunanistan ikinci sırada yer alıyor. Verilere göre İsrail son 15 yılda 16,9 milyon tonluk çimento ithalatının 9,8 milyon tonu ise Türkiye’den ithal edildiği görülüyor.
YERLEŞİMLERİN YAPIMI İÇİN ÇİMENTO GİDİYOR
Milyonlarca ton çimento ihtiyacını Türkiye’den karşılayan İsrail’in, inşaat sektörü için temel ihtiyaçlardan birisi olan demir-çelik ihtiyacını da önemli ölçüde Türkiye karşılıyor. Verilere göre, 2017 yılında İsrail’in 1,2 milyar dolarlık demir çelik ithalatında yüzde 45 ile Türkiye birinci sırada yer alıyor. Türkiye 544 milyon dolar ile birinci sırada, 269 milyon dolar ile Çin’in ikinci sırada yer aldığı görülüyor. 2002-2017 yılları arasında ise 16 milyar dolar seviyesinde gerçekleşen İsrail demir-çelik pazarının 5,2 milyar dolarlık payla Türkiye’nin 15 yılda da birinci sırada yer alması dikkat çekiyor.
MAVİ MARMARA SÜRECİNDE BİLE ARTIŞ
İsrail’e yapılan çimento ihracatının, hükümetin iktidara geldiği 2002 yılından itibaren artış göstermesi dikkat çekiyor. İsrail ile 2010 yılındaki Mavi Marmara saldırısının sonucunda diplomatik ilişkiler en düşük seviyeye indirilirken, ekonomik ilişkiler ise gün geçtikçe artış gösterdi. TÜİK verilerine göre 2009 ve 2010 yıllarında 590 bin ton seviyesinde gerçekleşen çimento ihracatı, 2011 yılında 725 bin ton seviyesinde gerçekleşerek yüzde 22 seviyesinde artış gösterdi.
Resmi verilere bakıldığında İsrail ile yapılan demir-çelik ihracatında da ciddi artış göze çarpıyor. 2009 yılında 213 milyon dolar ihracat yapılırken, 2010 yılında 332 milyon dolar, 2011 yılında ise 437 milyon dolar değerinde demir-çelik ihracatının yapılması vahim tabloyu gözler önüne seriyor. 2017 yılında ise demir-çelik ihracatı 544 milyon dolar seviyesinde gerçekleşerek rekor seviyeye ulaşması akıllarda soru işareti bıraktı.
Milli Gazete
Yeni yorum ekle