Buğday Hiroşiması Beyrut’taki şüpheli patlama
Nizam Maslahatını Teşhis Konseyi Sekreteri Muhsin Rızai, Lübnan’ın son olaylarını ve düşmanların halkın maişetine yönelik komplosunu değerlendirdi.
Welayet News - Muhsin Rızai, İnstagram sayfasında paylaştığı ‘Geçim Hiroşiması’ başlıklı notta şunları yazdı: “Beyrut’taki benzeri görülmemiş patlama oldukça şüpheli bir patlama olup Amerika ve İsrail’in son yıllardaki davranışlarıyla örtüşmektedir. Bu varsayımdan hareketle, Beyrut’un ekonomik limanında yaşanan patlamanın hikayesi iki önemli perspektiften ele alınmaya değer.
Bir yandan ekonomik savaş askeri savaşın yerine geçirilirken, diğer yandan geçimsel tehdit stratejisi atom bombasının kullanılmasının yerine geçirilmiştir.
Böyle düşünüldüğünde Amerika ve İsrail politikasını ‘geçim veya buğday Hiroşiması’ olarak adlandırabiliriz; zira aşağıdaki iki noktaya dikkat edilecek olunursa, halka yönelik baskının arttırılmasının ön gereksinimi olarak en fazla tehdit edilen, hedef alınan mesele, halkın geçimi ve azığı olmuştur.
Trump'ın politikası, Reagan ve Bush başta olmak üzere kendi seleflerinin aksine, askeri girişime nispetle ekonomik savaşı önceleyen bir politikadır. Mesela, Trump, Çin ve Avrupa’ya karşı tarifeleri araç olarak kullanırken İran ve Rusya'ya karşı yaptırımları kullanmıştır. Başka bir deyişle, Trump atom bombası ve diğer askeri araçların özelliğini yitirdiğini çıkarsanmış ve ekonomik savaşı birinci önceliği haline getirmiştir.
Beyrut patlamasının sonuçları Amerika’nın Lübnan’daki diğer girişimlerinin sonuçlarına son derece benzeyen sonuçlar olarak değerlendiriliyor. Söz konusu girişimlerden bir tanesi, son aylarda Lübnan lirasının büyük oranda değer kaybetmesi için sarf edilen çabalardır. İlginçtir, uzun yıllar boyunca her bir dolar 1500 Lübnan lirası ile işlem görüyordu. Ancak beş ay öncesinden beri her dolar 9000 Lübnan lirası ile değiştirildi ve bu değişiklikle Lübnan halkının alım gücü keskin bir şekilde azaldı ve Lübnan halkının geçimi ağır baskılara maruz kaldı.
Beyrut patlamasında da halkın maişeti, yani geçim kaynakları, buğday ve gıda stokları ciddi şekilde hasar gördü.
Yeni yorum ekle