Libya gerilimi: Fransa Türkiye'yi suçladı, Almanya devrede
Libya'da süregiden iç savaşın neden olduğu gerilim devam ediyor. Fransa Cumhurbaşkanı Macron Türkiye'yi hedef alırken, Alman Dışişleri Bakanı Maas, silah ambargosunu delen ülkelerin açıklanmasını istedi.
Welayet News - Türkiye'nin desteklediği Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin, Mısır, Fransa ve Rusya tarafından desteklenen Libya Ulusal Ordusu'na yönelik karşı saldırısında elde ettiği başarıların ardından taraflar birbirlerini suçlamaya devam ediyor. Fransa Cumhurbaşkanı, Merkel ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Türkiye'yi hedef alarak, Libya iç savaşına karışan ilk dış güç olmakla suçladı. Ocak ayında 12 ülke liderinin katıldığı bir konferansa ev sahipliği yapan Almanya'nın Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise yeni bir Libya zirvesinin gündemde olmadığını belirterek, silah ambargosunu delen ülkelerin açıklanmasını istedi.
Macron: Türkiye'nin Libya'da tarihi ve cezai sorumluluğu var
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'si Libya'daki askeri varlığını artırdı ve Suriye'den cihatçı savaşçıları yeniden toplu olarak Libya'ya getirdi" suçlamasında bulundu.
Euronews'ta yer alan habere göre, "NATO üyesi olduğunu iddia eden bir ülke olarak Türkiye'nin, Libya'daki iç savaşta tarihsel ve cezai sorumluluğu var" diyen Macron, "Şu anda bizim açımızdan Türkiye'nin kabul edilebilir olmayan Libya politikasının açıklığa kavuşturulması gereken bir noktadayız" ifadelerini kullandı.
Almanya'yı ziyaretinde Başbakan Angela Merkel'le görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Macron, Libya'nın 2011'den bu yana bir iç savaşın içerisinde bulunduğunu söyleyerek Türkiye'nin de bu savaşa karışan 'ilk dış müdahaleci' güç olduğunu iddia etti.
Türkiye'yi verdiği taahhütlerin hiçbirine riayet etmemekle suçlayan Fransa Cumhurbaşkanı, "Fransa, Ankara'yı savaşın yaşandığı ülkede ateşkesin sağlanmasının önündeki bir engel olarak görüyor" dedi.
Ülkesinin Libya'nın doğusunda konuşlu Halife Hafter'i desteklediği yönündeki iddiaları reddeden Macron, Paris'in "siyasi bir çözüm" bulunmasından yana olduğunu kaydetti.
Macron, geçen hafta yaptığı açıklamada, "Akdeniz'de Türk-Fransız donanmalarının karşı karşıya gelmesi NATO'nun beyin ölümünün ispatı" demişti.
Macron, iki gün önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le videokonferans yoluyla Libya meselesini görüşmüştü. İki saat süren görüşmede Macron, Rus lidere Türkiye'nin bölgeye müdahalesinden kaynaklanan endişelerini aktarmıştı.
Almanya Dışişleri Bakanı, Libya'daki silah ambargosunu delen ülkelerin açıklanmasını istedi
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Libya'daki silah ambargosunu delen ülkelerin açıklanmasını ve ilgili ülkelere baskının arttırılmasını istedi.
Maas, "Kamuoyunda bu ülkelerin isimlerini vermekten sürekli kaçınamayız. Avrupa Birliği'nde (AB) bunu yapma isteği giderek artıyor" ifadelerini kullandı.
Libya zirvesinin gündemde olmadığını da belirten Maas, ''Ancak konulan hedeflere ulaşılması ya da en azından nasıl uygulanabileceklerine dair bir planın uygulamaya konması durumunda olabilir. Ancak bu uzun zaman alacaktır" diye konuştu.
Türkiye Libya'ya yüzer elektrik santrali gönderecek
Türkiye'nin Karadeniz Holding'e ait yüzer elektrik santralini (powership) Libya'ya göndermek için görüşmeler yürüttüğü açıklandı.
DW Türkçe'nin haberine göre, Şirket Ticaret Grup Başkanı Zeynep Harezi, Libya'ya 30 gün içinde 1000 megawatt elektrik sağlamaya hazır olduklarını belirtti. Libya'da günlük elektrik kesintilerinin 10 saati bulduğunu kaydeden Harezi, yüzer elektrik santralleri ile 24 saat güvenli elektrik sağlayabileceklerini belirtti.
Karadeniz Holding'e bağlı Karpowership, şirket verilerine göre 25 gemiyle dünyanın en büyük yüzer enerji santrali filosuna sahip. Afrika'dan Asya'ya 15 noktada elektrik üreten yüzer santraller, Endonezya, Gana, Mozambik, Gambiya, Sierra Leone, Gine, Gine Bissau, Senegal ve Lübnan gibi birçok ülkenin elektrik üretiminin yüzde 10 ila yüzde 100'lük kısmını karşılıyor.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan’ın 17 Haziran Çarşamba günü Trablus'a düzenlediği ziyarette Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile başta elektrik olmak üzere enerji işbirliği konusu da gündeme gelmişti.
Basında yer alan haberlerde Ticaret Bakanlığı'nın Karadeniz Holding Karpowership'in yanı sıra Çalık Enerji ve Aksa Enerji'den de Libya'daki mevcut elektrik sorununun çözümü için proje önerileri sunmasını istediği bildirilmişti. Karadeniz Holding'e bağlı Karpowership'in Libya'ya yüzer santral göndermesi, Aksa ve Çalık Enerji şirketlerinin de elektrik santrali inşa, altyapı ve dağıtım hizmetleri vermesi planlanıyor.
Diğer yandan UMH'ye bağlı Libya Ulusal Petrol Kurumu (NOC), ülkenin petrol ihracatına yeniden başlayabilmesi için yürütülen uluslararası görüşmelerden de umutlu olduklarını açıkladı.
Libya petrolünü ihraç etme yetkisi BM'nin tanıdığı UMH'de bulunuyor. Petrol sadece NOC üzerinden ihraç edilebiliyor ve gelirlerinin yine Trablus merkezli Libya Merkez Bankasına yatırılması gerekiyor.
Yeni yorum ekle