Lübnan: Ülkede 'Olağanüstü Durum' İlan Edilmeli
Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, Lübnan parasının yabancı paralar karşısında hızlı bir şekilde değer kaybetmesinin ardından 'Lübnan'da olağanüstü durum ilan edilmesini' istedi.
Welayet News - Nebih Berri, dün yaptığı açıklamada, Lübnan parasının döviz karşısında hızlı ve kuşkulu bir şekilde değer kaybetmesine karşı hükümet, Merkez Bankası ve Bankalar Birliği'nin 'olağanüstü durum' ilan etmeleri ve bu zamana kadar milli parayla ilgili aldıkları bütün kararları yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini bildirdi.
Lübnan Meclis Başkanı, daha fazla zaman kaybı olmadan elektrik, enerji, yargı bağımsızlığı gibi bir çok alanda derhal reforma ve düzeltmelere gidilmesi gerektiğini söyledi.
Lübnan halkının ilaç, gıda maddesi, döviz ve yakıtta daha fazla karaborsacıların elinde esir olmaması gerektiğini belirten Nebih Berri, Lübnan'ın ciddi sorunları olduğunu ve bütün siyasi partiler ve diğer grupların birlik ve beraberlik içinde hareket ederek ülkenin içinde bulunduğu buhrandan kurtulması için çaba göstermeleri gerektiğini söyledi.
Lübnan'da başkent Beyrut ve diğer kentlerde, ekonomik krizin her geçen gün derinleşmesi ve doların karaborsadaki yükselişi nedeniyle protesto eylemleri düzenlendi.
Beyrut, kuzeydeki Trablusşam, güneydeki Sayda, Sur ve Nebatiye, doğudaki Beka kentlerinde akşam saatlerinden itibaren sokaklara dökülen yüzlerce Lübnanlı, yol kesme eylemi yaptı.
Ülkenin diğer kentlerinde de meydan ve ana yollarda toplanan vatandaşlar, Merkez Bankasının kuru sabit tutmasına rağmen doların karaborsadaki yükselişinin temel gıda ürünlerinin fiyatlarına etkisini ve artan işsizliği protesto etti.
Yerel para birimi Lübnan lirası, Merkez Bankası kuru sabit tutsa da her geçen gün değer kaybediyor. Resmi kura göre 1 ABD doları 1500 Lübnan lirası olmasına rağmen karaborsada dolar 6 bin Lübnan lirasının üzerinde işlem görüyor.
Öte yandan, Beyrut Amerikan Üniversitesi Çalışanları Sendikasından yapılan yazılı açıklamada, üniversite yönetiminden ekonomik kriz nedeniyle 1500 kişinin işine son verileceğine dair tebligat geldiği ifade edildi.
Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan ekonomisinin, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizi yaşadığı ifade ediliyor.
Yeni yorum ekle