Irak, Siyasi Birlik Yolunda
Görünen o ki El Zurufi'nin istifasının en önemli sonucu Irak'ta siyasi grupların birleşmesidir.
Welayet News - Irak'ta kabineyi oluşturmak için tanıtılan Adnan El Zurufi'nin istifası ile Irak cumhurbaşkanı Berhem Salih, Mustafa El Kazımi'yi yeni kabineyi kurmakla görevlendirdi. Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih geçen 17 Mart günü Adnan El Zurufi'yi yeni kabineyi kurmakla görevlendirmiş ve onu başbakanlık görevine getirmişti. O dönemde kimi Iraklı siyasi gruplar ise bu seçime karşı çıkmış ve yeni başbakanın atanması için ellerinden geleni yapmışlardı.
Sonunda Adnan El Zurufi Irak'ta yeni kabineyi kurma görevinden istifa etmek zorunda kaldı. Burada sorulması gereken ilk soru, kimlerin Adnan El Zurufi'ye karşı çıktığı ve bunun asıl nedeninin ne olmasıdır.
Adnan El Zurufi'nin asıl muhalifleri arasında Hadi El Amiri başkanlığındaki El Fetih Koalisyonu ve Nuri El Maliki'nin başkanlığını yaptığı Kanun Hükümeti koalisyonu yer almaktadır. Bu grupların El Zurufi'ye karşı çıkması ise onun siyasi konumu ve mevkii ile pek alakalı olmayıp onun Berhem Salih tarafından tanıtılma şekli ile alakalıdır.
Şii gruplar açısından Irak başbakanı parlamentonun en büyük fraksiyonu tarafından tanıtılması gerekirdi. Ancak Irak cumhurbaşkanı Berhem Salih en büyük fraksiyonu oluşturmadan Adnan El Zurufi'yi başbakan olarak tanıttı ve bu gruplara göre anayasayı ihlal etti.
Bu hususta sorulması gereken bir başka soru da El Zurufi'nin istifasının ve Mustafa El Kazımi'nin geçici başbakan olarak seçilmesinin sonuçlarının neler olacağıdır.
Görünen o ki El Zurufi'nin istifasının en önemli sonucu Irak'ta siyasi grupların birleşmesidir. Çünkü El Zurufi'nin tanıtılması Irak Şii gruplarının ayrı düşmesi sonucunda olan bir olaydı.
Irak'ta Cumhurbaşkanı Kürtler arasından, başbakan ise Şiiler arasından ve Parlamento başkanı ise Ehli Sünnet'ten olmalıdır.
Irak'taki Şii gruplar özellikle de son 10 günde ise birleşme ve kenetlenme doğrultusunda hareket etmeye başladılar. Buna esasen Mukteda Sadr liderliğindeki Sairun koalisyonu ve bir nebze de Ammar Hekim Liderliğindeki Hikmet Hareketi ise Adnan El Zurufi'nin tanıtılmasını desteklemişlerdi. Sonunda ise El Fetih ve Kanun Hükümeti'nin koalisyon oluşturması ile başbakanlık Mustafa El Kazımi'ye devredildi.
Aslında El Nesir koalisyonu lideri Haydar El İbadi parlamentoda El Zurufi'nin en büyük hamisi idi. Ancak El İbadi de diğer Şii gruplar ile Mustafa El Kazımi'nin tanıtılmasına destek verdi.
El Zurufi'nin istifasının diğer sonuçlarından biri de Irak'ta kabine oluşturma ihtimalinin artması ve Irak'ın siyasi çıkmazdan kurtulması yönündeki umutların de artması idi.
El Kazımi'nin başbakanlığı hususunda oy birliğine varılması sırf Irak Şii siyasi grupları arasında değildi. Nitekim Kürt ve Sünni gruplar bile El Zurufi'nin başbakanlığını desteklemediklerini bildirmişlerdi.
Bu yüzden El Zurufi pratikte kabine oluşturma şansını istifa etmeden önce kaybetmişti. Burada önemli olan nokta Muhammed Tevfik Allavi'nin parlamentoda başbakanlığı kazanmak için şansı olmadığını anlaması idi. Ancak Adnan El Zurufi parlamentoya gitmeden yenilgiye uğrayacağını bildiğinden dolayı istifa etti.
Irak'ta El Fetih, Sairun, Kanun Hükümeti, Hikmet, Muhammed El Yakubi başkanlığındaki El Fazile Partisi, Falih El Feyyaz başkanlığındaki El Akit koalisyonu ve de El Nesir koalisyonu olmak üzere yedili Şii siyasi gruplar, Kürtler ve parlamento başkanı Muhammed El Halbusi liderliğindeki Güçlü Irak koalisyonunun Mustafa El Kazımi'yi desteklemesi ile Irak'ın 4 ayın ardından siyasi çıkmazdan kurtulma şansı da iyice arttı.
53 yaşındaki Mustafa El Kazımi hiçbir partiye bağlı olmayıp bağımsız bir kişidir. El Kazımi Haziran 2016'da Irak istihbarat başkanı görevine gelmişti ve hala da aynı mevkide bulunmaktadır.
Şimdi de El Kazımi yeni kabineyi kurmak için zamanı bulunmaktadır. Ancak bu kez Irak siyasi grupların kabineyi oluşturmakta yeni başbakana yardımcı olacakları söylenebilir.
Yeni yorum ekle