Piyasalarda haftanın ilk verileri: Dolar yükselişte, borsa ekside
Koronavirüsün, ekonomilere ve finans piyasalarına olumsuz etkileri sürüyor. Dolar 6,59, euro 7,05 seviyelerinden işlem görürken, borsadaki kayıplar yüzde 3'i geçti
Welayet News - Piyasalarda, yeni haftanın başlangıcında koronavirüs kaynaklı satışlar devam ediyor. ABD vadelilerinin yanı sıra Asya borsaları güne sert satışla başladı. Brent petrolün varili yüzde 3 civarı düşüşle 26 dolar civarında seyrediyor. Spot altının onsu ise haftanın açılışında 1500 doların altında değerleniyor.
Dolar/TL güne, Eylül 2018 zirvelerinde 6,55'in hemen üzerinde başlarken, küresel piyasalarda ve TL cinsi yatırım araçlarında satış baskısı ağırlıklı olmak üzere koronavirüs kaynaklı her iki yönlü dalgalanmalar devam ediyor.
Dolar 6,59 seviyelerinde, euro 7,04-7,05 seviyelerinden işlem görürken, borsadaki kayıpları ise yüzde 3'ün üzerinde seyrediyor.
Yatırımcılar, küresel ekonominin büyük bölümünü tehdit eden virüs salgınının neden olduğu daha önce görülmemiş belirsizlik nedeniyle başta riskli varlıklar olmak üzere her türlü yatırım aracında satış eğilimi sergiliyorlar. Asya borsaları koronavirüs salgınına karşı giderek daha fazla sayıda ülkenin tecrit uygulamasının ardından politika yapıcıların aksi yöndeki çabalarına rağmen dünya ekonomisinin büyük ölçekli resesyona gireceği kaygılarıyla geriledi.
DOLAR STERLİN KARŞISINDA 1985'TEN BERİ EN YÜKSEK SEVİYESİNDE
Dolar küresel hisse senedi piyasalarındaki yeni düşüşler ve kötüleşen corona virüs krizi nedeniyle likidite sıkışıklığı endişelerinin nakde yönelimi hızlandırmasıyla, başlıca para birimleri karşısında değer kazandı. Dolar sterlin karşısında 1985’ten beri en yüksek seviyesine çıktı. Dolar euro karşısında yaklaşık üç yılın en yüksek seviyesini gördü.
Dolardaki küresel değer kazancı benzer şekilde gelişmekte olan ülke para birimlerinde de satış baskısı getiriyor.
Benzer şekilde her iki yönlü dalgalı seyreden BIST 100 Endeksi, cuma gününü yüzde 0,7 kayıpla günü tamamlarken bankacılık endeksi yüzde 1,1 düştü.
Öte yandan, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Strateji, Politika ve İnceleme Bölümü Direktörü Martin Mühleisen, küresel ekonominin koronavirüsünden oldukça vahim etkileneceği, ancak pandeminin yayılma döneminin uzun sürecek olması ve istihdam oranlarının yüksekliği sayesinde ilk şoku savuşturacağı öngörüsünde bulundu.
ALTIN FİYATLARI GÜÇLÜ DOLARLA GERİLEDİ
Altın fiyatları, yine volatil piyasa koşullarında, koronavirüsten kaynaklanan can kayıplarının artmaya devam etmesi ve hükümetlerin güçlenen virüs krizi ile mücadele için tedbirleri daha da artırması ile birlikte doların rekor yükseliş serisini sürdürmesinin etkisi ile düştü.
Geleneksel güvenli liman altın, kargaşa ortamında tutunmakta güçlük çekiyor, zira yatırımcıların büyük kısmı hisse senetlerindeki sert düşüşler ve teminat tamamlama çağrılarının artması ile birlikte güvenli liman oalrak doları tercih ediyorlar. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları alt işlem sınırına düşerken, Asya hisse senetleri değer kaybetti.
Tüm dünyada koronavirüs vaka sayısı 329 bini geçti.
Altın, koronavirüs salgının yayılması ile birlikte düştü ve üst üste iki haftayı kayıpla geçti. Hükümetlerin ekonomilerini korumaya yönelik tedbirlerine karşın, görünüm daha da kötüleşiyor.
PETROL 17 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE GERİLEDİ
Petrol fiyatları, ABD ile Teksas arasında üretimi kısmaya yönelik bir anlaşmaya varma ihtimali azalırken, ABD'de koronavirüs kurtarma paketlerinden birinin siyasi gecikmeye uğraması ile birlikte 2003'ten bu yana en düşük seviyesine yöneldi.
Vadeli petrol kontratları Londra'da yüzde 3 düşerek varil başına 26 dolara yaklaşırken, Batı Teksas petrolü (WTI), nisan kontratının cuma günü vadesinin dolmasının ardından yükseldi. Teksas Demiryolu Komiseri Ryan Sitton, cuma günü Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) haziran toplantısına katılması konusunda ender bir davet aldı, ancak bundan birkaç saat sonra, Sitton'ın üretimi kısma konusundaki çağrısının regülatörler ve petrol sondaj şirketleri tarafından eleştirilmesi ile birlikte anlaşmaya varılmasına ilişkin umutlar azalmaya başladı.
ABD Senatosu'nda Demokratlar, Cumhuriyetçilerin yaklaşık 2 triyon dolar büyüklüğündeki ekonomik toparlanma paketini, tedbirlerin işçilerden ziyade işverenler üzerinde odaklandığı ileri sürerek bloke etti. Bu tedbirler muhtemelen onaylanacak, ancak partiler arasındaki görüş ayrılıkalarının giderilmesi biraz zaman alacak.
MORGAN STANLEY: ABD EKONOMİSİ İKİNCİ ÇEYREKTE YÜZDE 30 DARALABİLİR
Morgan Stanley ekonomistleri, koronavirüsün ABD'de daha önce öngörülenden daha derin bir resesyona yol açabileceğini ve ikinci çeyrekte gayrı safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 30,1 ile rekor daralma gösterebileceğini kaydetti. Ekonomistler, nisan-haziran döneminde yüzde 4 daralma bekledikleri yönündeki tahminlerini açıklamalarının üzerinden bir hafta bile daha geçmeden, şimdi daha derin bir düşüş beklediklerini kaydettiler ve işsizliğin ortalama yüzde 12,8'e çıkabileceğini ve tüketimin yüzde 31 düşeceğini öngörüyor.
Ekonomistler, pazar günü müşteriler için hazırladıkları notta, "Ekonomik faaliyet mart ayında neredeyse durma noktasına geldi. Sosyal mesafe tedbirleri daha fazla alanı içerecek şekilde artırıldı ve finansal koşullar daha da daralıyor. Kısa vadeli GSYH büyümesi üzerindeki negatif etkiler çok daha büyük hale geliyor" şeklinde görüş bildirdi.
Morgan Stanley ekonomistleri, GSYH'nin içinde bulunduğumuz çeyrekte yüzde 2,4 düşeceğini, ancak üçüncü çeyrekte toparlanmaya başlayacağını kaydetti. Ekonomistler, ABD ekonomisinin dördüncü çeyrekte önceki dördüncü çeyreğe göre yüzde 2,3 daralacağını ve tüm yıl için küresel büyümeyi yüzde 0.3 aşağı çekeceğini öngörüyor.
GOLDMAN SACHS: ABD'DE İKİNCİ ÇEYREKTE YÜZDE 24 DARALMA OLABİLİR
Goldman Sachs da, ABD ekonomisinde tarihi bir daralma bekliyor. Kurum, koronavirüs salgınıyla ekonomideki ani duruş nedeniyle yılın ilk çeyreğinde yüzde 6, ikinci çeyreğinde yüzde 24'lük sert daralma bekliyor. Üçüncü çeyrekte ise yeniden büyümeye geçilerek yüzde 12, son çeyrekte de yüzde 10'luk büyüme öngörülüyor.
İşsizlik oranının ise yüzde 9'a çıkması bekleniyor. Kurum yıl genelinde ise ABD ekonomisinin yüzde 3,8 daralacağını öngördü.
Ekonomistler son birkaç günde sosyal mesafenin korunmasına dair önlemlerin artırıldığını hatırlatarak birçok okul, mağaza, kurum, fabrikanın kapatılması gibi günlük hayatın durmasının işsizliğin aniden yükselmesine, harcamaların tarihi düşüşüne neden olacağını, bunun da ilk ve ikinci çeyrekte büyümede sert düşüşe yol açacağı vurgulandı.
Yeni yorum ekle