Arabistan'dan Körfez'de Askeri Girişim
Suudi hükümeti Riyad'da, Körfez İş Birliği Konseyi Ortak Askeri Komuta Merkezi kurmayı planlıyor.
Welayet News - Suudi hükümeti pazar günü, Körfez İş birliği Konseyi'nin Riyad'daki askeri karargahının sekreterliğiyle, Körfez İş Birliği Konseyi Ortak Askeri Komuta Merkezi Kurulması konusunda bir anlaşma imzaladı.
Körfez İş birliği Konseyi'nin askeri birimi Başkanı Ayad eş-Şelva, el-Arabia kanalına verdiği röportajda; İş birliği Konseyi ülkelerinin hayalinin, ortak bir hava, deniz ve kara kuvvetleri ve hava savunması oluşturmak olduğunu söyledi.
Eş-Şelva, Riyad'da Ortak Komuta Merkezinin kurulmasını, yukarıda adı geçen ortak güçlerin kurulmasında ilk adım olarak nitelendirerek, "Ada Kalkanı" kuvvetlerinin yanı sıra Hava Komutanlığı, Hava Savunma ve Deniz Komuta Merkezi'nin de bu askeri komuta merkezinin kontrolü altında olacağını söyledi.
Körfez İş birliği Konseyi'nin "Ada Kalkanı" kuvvetleri ile bir tecrübesi olmasına ve bu kuvvetlerin, Bahreyn’in 2011 yılındaki İnkılabının bastırılmasından başka belirli bir etkisi olmamasına rağmen, Ortak Askeri Komuta Merkezinin kurulması planlanmaktadır. Bu kuvvetler Saddam Hüseyin'in 1990 yılında Kuveyt'i işgali sırasında da herhangi bir eylemde bulunamamıştır.
Suudi hükümeti, 2011 yılından beri Körfez İş Birliği Konseyini, Körfez İş Birliği Konseyi Üyesi Ülkeler Birliğine dönüştürmek istiyor ama Katar ve Umman bu plana sürekli olarak karşı çıkmakla birlikte, bu planın, Suudi hükümetinin üye ülkeler üzerindeki hakimiyetini genişletmeyi amaçladığını düşünüyor. Kuveyt hükümeti de bu plana sıcak bakmıyor.
Ortak askeri komuta planı da Suudi hükümetinin bu birliği oluşturma planının içerisinde tanımlanabilir.
10 Aralık'ta yapılan Körfez İş Birliği Konseyi zirvesinin bildirisinde şu ifadeler yer aldı: ‘Körfez İş Birliği Konseyi ülkeleri arasındaki stratejik ortaklık ve iş birliği mekanizması aktif olmalı ve Ortak Savunma Anlaşmasına göre, konsey üyeleri arasındaki askeri ve güvenlik düzeyi en üst seviyeye ulaşmalıdır.
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn olmak üzere üç ülke, üç yıldan beri bu konseyin bir üyesi olan Katar’ı çeşitli saldırılarla ve ekonomik kuşatmayla hedef alırken, ortak savunma mekanizması ve ortak komuta merkezi kurulması vurgulanmaktadır.
Yeni yorum ekle