Abulmehdi'nin ardından Irak'ta güç senaryoları
Irak parlamentosu dün Başbakan Adil Abdulmehdi'nin istifasını kabul etti.
Welayet News - "Adil Abdulmehdi'nin görevinden istifa etmesinin ardından Irak'ta yönetime kim gelecek ve hangi gelişmeler yaşanacak" gibi sorular akıllar geliyor. Şimdiki hükümet bir ay gibi bir süre daha ülkeyi yönetecek, ancak bu süre bir kez daha uzatılmayacak. Bu doğrultuda Irak'ın istifa eden hükümet sözcüsü Saad el Hadisi yaptığı açıklamada, "bu istifanın ardından Abdulmehdi hükümetinin sadece işleri ilerleten bir hükümete dönüştüğünü" belirtti. Irak anayasası uyarınca başbakanın istifasının kabul edilmesinin ardından cumhurbaşkanı 15 gün zarfında yeni başbakanı sunması gerekiyor. yeni başbakan da kabineyi 30 gün zarfında kurmalıdır.
Bu sürede yeni başbakan kabineyi kuramazsa, cumhurbaşkanı yine 15 gün zarfında başka bir adayı sunması gerekiyor. Önerilen kabine üyeleri de Irak meclisinden güven oyu alması gerekiyor. Cumhurbaşkanı yeni başbakanı sunamaması ve hükümetin kurulamaması halinde, cumhurbaşkanı geçici olarak başbakanlık görevlerini de yerine getirecek. Ayrıca Irak anayasası uyarınca cumhurbaşkanı, başbakan adayını meclisteki en büyük fraksiyondan seçmesi gerekiyor. Aslında, parlamentoda en fazla sandalyeye sahip parti değil, daha büyük fraksiyon başbakanın ismini verir ve İsmi açıklanan başbakan da parlamentoda milletvekillerinin yüzde 50 +1'inin güven oyunu alması lazımdır.
Daha büyük fraksiyonun kurulması gelinen aşamada Irak'ta ciddi bir gündeme dönüşmüştür. Siyasi gruplar, Irak'ın bir iktidar boşluğu dönemine girmemesi için siyasi anlaşmazlıkları bir kenara bırakarak, yeni bir aday üzerinde mutabakata varmaları gerekiyor çünkü, ABD ve Siyonist rejim başta olmak üzere Irak karşıtları, bu ülkede iktidar boşluğunu ve ülkenin yasal örgütlerini yok edilmesini istiyor. Bu doğrultuda, ABD ve bölgesel müttefikleri bir sonraki aşamada, Irak parlamentosunun dağıtılması peşinde olacaklar. Nitekim 2018 seçimlerinde parlamentoya giremeyen Irak eski parlamento başkanı Selim Ceburi, Iraklı siyasilerden parlamentoyu feshedip, erken seçimlerin düzenlenmesi için acil hükümetin kurulmasını istedi.
Ceburi'nin neden bu açıklamada ve talepte bulunması da tamamen bellidir. Meclisin şimdiki kompozisyonuna göre, yeni başbakan ve hükümet, muhtemelen bu ülkede muhalefetin çıkarlarını karşılamayacak. Bu nedenle, muhalefet tarafından parlamentonun dağıtılması ve erken seçimlerin düzenlemesi gibi senaryolar takip ediliyor. Konuyu toparlama noktasında şunu ifade etmeliyiz ki, yaklaşık 2 aydır protesto ve şiddet eylemlerine sahne olan Irak'ta Adil Abdulmehdi Başbakanlıktan istifa etse de Irak'ın gösteriler ve şiddet sarmalından kurtulacağı düşünülmüyor. Irak'ın bugünkü sorunu isimlerin değişmesi veya erken seçimlerin düzenlenmesinin ötesindedir.
Protestolar ve şiddet eylemlerinin bitmesi ve parlamento ve hükümete, ABD'nin dayattığı anayasa, seçim ve partiler kanunu dahil yeni değişiklikler ve reform için fırsat verilirse, bu ülkede yaşanan sorunlar ve sıkıntılar azalabilir. Yaşam şartlarının iyileşmesi, yolsuzluğun ortadan kalması, işsizlik sorunun giderilmesi ancak bu koşullarda sağlanabilir. Çünkü Irak'taki siyasiler ve yetkililer, Irak halkının sesini iyice duymuş ve taleplerinin ne olduğunu anlamışlar. Bundan sonra ülke yetkilileri, durumu iyileştirmeleri için fırsat verilmesi gerekiyor.
Yeni yorum ekle