Beyrut'taki ABD Büyükelçiliği Önünde Toplanan Lübnanlılardan ABD'ye Tepki
Yüzlerce Lübnanlı protestocu, Pazar günü Amerika Büyükelçiliği önünde toplanarak bu ülkenin bayrağını yaktı. Lübnanlı aktivistler, “Özgürlük Pazarı” sloganı altında, teknokrat bir hükümetin kurulması, erken seçimler ve yolsuzlukla mücadele talebinde bulundular.
Welayet News - Bu miting, Washington’un Lübnan’ın iç işlerine müdahalede bulunmasını kınamak için düzenlendi. Göstericiler "Amerika'ya Ölüm", "Sömürgeciliği kabul etmiyoruz" ve "Özgür Beyrut " gibi sloganlar attılar. Bu miting, ordu kuvvetlerinin, Amerika Büyükelçiliği ve Avker bölgesi girişlerine konuşlandığı bir durumda gerçekleşti. Bu bölge, protestoculardan çok uzak mesafelere kadar araçlara kapatıldı. Sosyal medyada, Lübnan meselelerine dış müdahaleyi reddetmek için ABD büyükelçiliği önünde bir miting düzenleneceği çağrısında bulunuldu. Lübnanlılar, ABD’nin Beyrut’taki eski Büyükelçisi Jeffrey Feltman’ın Lübnan’la ilgili sözlerinden dolayı öfkeliler. Öte yandan, Lübnan’ın İlerici Sosyalist Partisi Genel Başkanı Velid Canbolat attığı twitte şunları yazdı: ‘Lübnan'daki bazı büyükelçiler ve diğer ülkelerin dışişleri bakanları da kabine kurulması konusuna dahil oldular. Umarım Lübnan’daki büyükelçiler, uzmanlar ve önde gelen şahıslar, bir kabine kurulması konusunda hızlı bir şekilde anlaşma sağlar ve istisnasız hepsi de bahsedilen Lübnan’ın istikrarını desteklerler.’
Bu arada, Saad Hariri'nin destekçileri yine teknokratik bir hükümetin kurulmasını ve erken seçimlerin yapılmasını ve yağmalanan malların iade edilmesini istedi. Protestocular, Lübnan bayrağı asılı ve yolsuzluğu kınayan ve yolsuzlukla mücadele çağrısında bulunan yazılar taşıyan yüzlerce otomobil ve motosikletle, “Halk zulmün ortadan kalkmasını istiyor” sloganları attılar. Hariri, gelecekteki hükümetin teknokratik olması koşuluyla hükümetin yönetiminde olacağını belirtiyor ancak “Mişel Avn, Hizbullah, Amel Hareketi ve Tekno-politik olarak adlandırılan Ulusal Özgürlük Hareketi’nin” desteklediği uzman ve politikacılardan oluşan bir hükümetin kurulması planı da gündemdedir. Göstericiler ayrıca, Suriye-Lübnan sınırındaki Saad Nayil (El Beka) kasabasında ve Suriye-Lübnan sınırındaki Ancer yolunda, el-Sovra (Devrim) heykelini taşıdılar. Lübnan’ın güneyindeki Tire kentinde de "Güney Kadınlarının Feryadı" adı altında kadınlar tarafından bir protesto düzenlendi ve onlar, yabancılarla evli Lübnanlı kadınların çocuklarına vatandaşlık verilmesini istedi. Lübnan’ın kuzeyindeki Trablus şehri de protesto gösterilerine şahit oldu.
Sosyal medyada, başta Amerika olmak üzere Lübnan meselelerine dış müdahaleyi reddetmek için ABD büyükelçiliği önünde bir miting düzenleneceği çağrısında bulunulmasına rağmen, ABD'nin Lübnan eski Büyükelçisi Jeffrey Feltman kısa bir süre önce, Lübnan’daki protestolarının şeklinin bu defa öncekilerden farklı olduğunu ve Lübnan Hizbullah'ının artık Lübnanlılar nezdinde bir yeri olmadığını söyledi. Lübnan birkaç haftadır siyasi bir krizle karşı karşıya kaldı. Yetkililerin işlevlerine ve yolsuzluğa ilişkin itirazların ve ekonomik durumun kötüleşmesinin ardından Başbakan Saad Hariri'nin istifası, bu krizi daha da ağırlaştırdı.
Yeni yorum ekle